Daarnaast zal er uiteraard veel interesse zijn voor de eurotop. Daar werd beslist dat de banken in het vervolg rechtstreeks kunnen aankloppen bij het Europees noodfonds.

Deze beslissing kwam er onder druk van Spanje en Italië. Door de banken rechtstreeks uit het noodfonds te financieren, kan voorkomen worden dat de schulden van de landen in kwestie verder aangroeien.

Meningen op het vlak van financiële transacties komen dichter bij elkaar

Duidelijk is volgens Theodoor Gilissen Bankiers voorlopig dat er op de eurotop intense onderhandelingen worden gevoerd. In het begin van de week stelde Monti de voorwaarde om tot het samenvoegen van schulden te komen.

Voor Merkel is dat plan juist een 'non-going area'. Op het gebied van een belasting op financiële transacties komen de meningen inmiddels wel dichter bij elkaar.

Frankrijk is de initiatiefnemer hiervan en Duitsland was lange tijd tegen. Het zal nu instemmen indien tenminste acht andere

landen hiermee akkoord gaan. Italië en Spanje hebben al aangegeven dit plan te steunen. Voor de bankensector betekent dit een extra druk.

Dit weekend moeten de banken aan kapitaalversterkingen voldoen om het vertrouwen enigszins te doen terugkeren. Banca

Monte dei Paschi di Siena moet bijvoorbeeld nog ruim Eur 3 mrd ophalen en doet dat via verkopen van producten aan de overheid en de uitgifte van achtergestelde leningen.

Voor het vertrouwen helpt het niet dat banken de interbancaire tarieven mogelijk hebben gemanipuleerd. Barclays kreeg een boete van USD 450 mln en de verwachting is dat meerdere banken hierop zullen worden aangesproken.

Daarnaast zal er uiteraard veel interesse zijn voor de eurotop. Daar werd beslist dat de banken in het vervolg rechtstreeks kunnen aankloppen bij het Europees noodfonds. Deze beslissing kwam er onder druk van Spanje en Italië. Door de banken rechtstreeks uit het noodfonds te financieren, kan voorkomen worden dat de schulden van de landen in kwestie verder aangroeien. Meningen op het vlak van financiële transacties komen dichter bij elkaar Duidelijk is volgens Theodoor Gilissen Bankiers voorlopig dat er op de eurotop intense onderhandelingen worden gevoerd. In het begin van de week stelde Monti de voorwaarde om tot het samenvoegen van schulden te komen. Voor Merkel is dat plan juist een 'non-going area'. Op het gebied van een belasting op financiële transacties komen de meningen inmiddels wel dichter bij elkaar. Frankrijk is de initiatiefnemer hiervan en Duitsland was lange tijd tegen. Het zal nu instemmen indien tenminste acht andere landen hiermee akkoord gaan. Italië en Spanje hebben al aangegeven dit plan te steunen. Voor de bankensector betekent dit een extra druk. Dit weekend moeten de banken aan kapitaalversterkingen voldoen om het vertrouwen enigszins te doen terugkeren. Banca Monte dei Paschi di Siena moet bijvoorbeeld nog ruim Eur 3 mrd ophalen en doet dat via verkopen van producten aan de overheid en de uitgifte van achtergestelde leningen. Voor het vertrouwen helpt het niet dat banken de interbancaire tarieven mogelijk hebben gemanipuleerd. Barclays kreeg een boete van USD 450 mln en de verwachting is dat meerdere banken hierop zullen worden aangesproken.