Om deze reden daalde de Franse beurs relatief het sterkst met 1,9%. Alleen Spanje deed het nog slechter met een daling van 3,4% vooral door dalingen van BBVA en Santandar die beide 6,3% verloren. De beurs in Milaan moest maar met 0,1% terug en de Duitse DAX met 1,6%.

Buiten de Eurozone daalde de FTSE met 1,5%. Grootste daler in Londen was Barclays. En dat kwam niet door Cyprus maar door het Nederlandse Ziggo.

Grootaandeelhouders Cinven en Warburg hebben begin van de week 20% van de aandelen Ziggo verkocht aan Barclays.

De bank probeert vervolgens de aandelen weer onder te brengen bij institutionele beleggers. Het verschil in de koop- en verkoopprijs is winst voor de bank.

Een dergelijke transactie is niet heel ongebruikelijk en vergt van de bank goede contacten bij institutionele beleggers. Zo kan men de goede verkoopprijs bepalen. Dat werd uiteindelijk € 25,05 slechts 3% onder de op dat moment geldende beurskoers.

Met dit geringe koersverschil speelt de bank Russische roulette. Lukt het om het hele pakket te verkopen dan heeft men een hoge winst.

Echter als de belangstelling tegenvalt dan blijft men zitten met een pakket aandelen. En een ding is dan zeker, de koers daarvan zal dalen.

Enerzijds door handelaren die het aandeel short gaan geven. Daarnaast zullen eindbeleggers als pensioenfondsen en verzekeringmaatschappijen ook niet gaan kopen als ze weten dat er een partij is die de aandelen moet gaan verkopen.

Barclays bleef uiteindelijk zitten met 14% van de aandelen wat een bedrag vertegenwoordigt van € 700 mln. De Britse bank heeft dan ook de twijfelachtige eer om de grootste aandeelhouder te zijn in de Nederlandse kabelmaatschappij.

Een handelaar merkte al op dat vanaf nu Barclays ook wordt uitgenodigd op analistenbijeenkomsten van de concurrentie over deze sector omdat men zo'n belangrijke belegger erin is.

Natuurlijk zal Barclays proberen haar concurrenten om hulp te vragen om van het pakket af te komen. Maar dat zal zonder meer tegen een prijs zijn en de winst die men dacht te behalen op de transactie zal omslaag in een verlies.

Voor beleggers is de situatie interessant. Ziggo is een hoog dividend aandeel (6%) en heeft redelijk stabiele inkomsten. We kunnen ervan uit gaan dat de komende tijd de koers wellicht nog wat onder druk komt te staan maar als het pakket geplaatst is dan ligt de weg naar boven open.

Om deze reden daalde de Franse beurs relatief het sterkst met 1,9%. Alleen Spanje deed het nog slechter met een daling van 3,4% vooral door dalingen van BBVA en Santandar die beide 6,3% verloren. De beurs in Milaan moest maar met 0,1% terug en de Duitse DAX met 1,6%. Buiten de Eurozone daalde de FTSE met 1,5%. Grootste daler in Londen was Barclays. En dat kwam niet door Cyprus maar door het Nederlandse Ziggo. Grootaandeelhouders Cinven en Warburg hebben begin van de week 20% van de aandelen Ziggo verkocht aan Barclays. De bank probeert vervolgens de aandelen weer onder te brengen bij institutionele beleggers. Het verschil in de koop- en verkoopprijs is winst voor de bank. Een dergelijke transactie is niet heel ongebruikelijk en vergt van de bank goede contacten bij institutionele beleggers. Zo kan men de goede verkoopprijs bepalen. Dat werd uiteindelijk € 25,05 slechts 3% onder de op dat moment geldende beurskoers. Met dit geringe koersverschil speelt de bank Russische roulette. Lukt het om het hele pakket te verkopen dan heeft men een hoge winst. Echter als de belangstelling tegenvalt dan blijft men zitten met een pakket aandelen. En een ding is dan zeker, de koers daarvan zal dalen. Enerzijds door handelaren die het aandeel short gaan geven. Daarnaast zullen eindbeleggers als pensioenfondsen en verzekeringmaatschappijen ook niet gaan kopen als ze weten dat er een partij is die de aandelen moet gaan verkopen. Barclays bleef uiteindelijk zitten met 14% van de aandelen wat een bedrag vertegenwoordigt van € 700 mln. De Britse bank heeft dan ook de twijfelachtige eer om de grootste aandeelhouder te zijn in de Nederlandse kabelmaatschappij. Een handelaar merkte al op dat vanaf nu Barclays ook wordt uitgenodigd op analistenbijeenkomsten van de concurrentie over deze sector omdat men zo'n belangrijke belegger erin is. Natuurlijk zal Barclays proberen haar concurrenten om hulp te vragen om van het pakket af te komen. Maar dat zal zonder meer tegen een prijs zijn en de winst die men dacht te behalen op de transactie zal omslaag in een verlies. Voor beleggers is de situatie interessant. Ziggo is een hoog dividend aandeel (6%) en heeft redelijk stabiele inkomsten. We kunnen ervan uit gaan dat de komende tijd de koers wellicht nog wat onder druk komt te staan maar als het pakket geplaatst is dan ligt de weg naar boven open.