Waarom de banken gebaat zijn bij een lage goudprijs, is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Mogelijk werd een geheime afspraak met China gesloten. De Amerikaanse banken zouden de goudprijs kunstmatig laag houden, zodat de Chinese centrale de goudreserves kon aanvullen.

In ruil zouden de Chinezen hun Amerikaanse staatsobligaties in bezit niet verkopen. Bevestiging van dit scenario werd tot dusver natuurlijk niet gegeven. Wel is al duidelijk dat de producenten, handelaren, beleggers, juweliers en iedereen die van ver of dichtbij met de goudmarkt te maken heeft, het slachtoffer is geworden van de manipulatie van de goudprijs.

Waarom de banken gebaat zijn bij een lage goudprijs, is vooralsnog niet helemaal duidelijk. Mogelijk werd een geheime afspraak met China gesloten. De Amerikaanse banken zouden de goudprijs kunstmatig laag houden, zodat de Chinese centrale de goudreserves kon aanvullen. In ruil zouden de Chinezen hun Amerikaanse staatsobligaties in bezit niet verkopen. Bevestiging van dit scenario werd tot dusver natuurlijk niet gegeven. Wel is al duidelijk dat de producenten, handelaren, beleggers, juweliers en iedereen die van ver of dichtbij met de goudmarkt te maken heeft, het slachtoffer is geworden van de manipulatie van de goudprijs.