Europees Commissaris Joaquin Almunia merkt op dat deze maatregel tot dusver alleen was bedoeld voor banken in moeilijkheden. Banken uit de Europese Unie ontvingen in totaal 1100 miljard euro aan staatsleningen of garanties.

Daarmee werd een antwoord geformuleerd op de ergste financiële crisis sinds de Grote Depressie. De Europese Unie wil de overheidshulp aan banken aan banden te leggen om zo de concurrentie niet te vervalsen.

Verschillende banken hebben de balans al moeten afslanken, maar het is nog te vroeg om te stellen dat de sector opnieuw gezond is gemaakt. Daarvoor zal nog heel wat opknapwerk noodzakelijk zijn.

2011 wordt nog een overgangsjaar, maar Almunia verwacht dat de nieuwe richtlijnen vanaf 1 januari 2012 ingevoerd kunnen worden. De EU wil de afhankelijkheid van de banken van de financiering door de ECB afbouwen, waarbij ze zich terug financieren via de interbancaire markt.

Europees Commissaris Joaquin Almunia merkt op dat deze maatregel tot dusver alleen was bedoeld voor banken in moeilijkheden. Banken uit de Europese Unie ontvingen in totaal 1100 miljard euro aan staatsleningen of garanties. Daarmee werd een antwoord geformuleerd op de ergste financiële crisis sinds de Grote Depressie. De Europese Unie wil de overheidshulp aan banken aan banden te leggen om zo de concurrentie niet te vervalsen. Verschillende banken hebben de balans al moeten afslanken, maar het is nog te vroeg om te stellen dat de sector opnieuw gezond is gemaakt. Daarvoor zal nog heel wat opknapwerk noodzakelijk zijn. 2011 wordt nog een overgangsjaar, maar Almunia verwacht dat de nieuwe richtlijnen vanaf 1 januari 2012 ingevoerd kunnen worden. De EU wil de afhankelijkheid van de banken van de financiering door de ECB afbouwen, waarbij ze zich terug financieren via de interbancaire markt.