Het is duidelijk dat als het met de banken goed gaat op de beurs de rest van de aandelen volgen. Niet vreemd want de ongekende daling van de markten kwam ook voort uit de problemen bij de banken.

De stijging van de bankensector kwam door beter dan verwachte cijfers van diverse Amerikaanse banken. Maar werd zeker niet tegengehouden door de tegenvallers bij UBS.

De Zwitserse bank kwam met een kwartaalverlies van 2 mrd Zwitserse franken. (€ 1,3 mrd). Dit grotere verlies was niet verwacht omdat bijvoorbeeld concurrent Deutsche Bank positieve geluiden had afgegeven over het eerste kwartaal.

Een van de redenen voor het verlies is het vertrek van grote klanten bij deze bank. Ruim € 14 mrd aan beheerd vermogen vertrok. Dit men name door de schikking die de bank trof met de Amerikaanse justitiële autoriteiten.

UBS werd beschuldigd van het wegsluizen van geld dat buiten het zicht bleef van de Amerikaanse belastingen. Veel klanten willen dan niet meer met een dergelijke bank samenwerken omdat de
suggestie zou kunnen zijn dat ook zij met zwart geld werken.

De koers van UBS daalde in eerste instantie. Maar over de week gezien kon er een koerswinst worden geboekt van meer dan 20%. Het is vaker gebleken dat marken "om" zijn als er niet meer wordt gereageerd op plotseling slecht nieuws.

De echte basis voor een verdere stijging van de aandelenkoersen ligt volgens Steentje bij de banken. Niet alleen maken de banken weer winst de afgelopen maanden, men spreekt zelfs van het terugbetalen van de vele miljarden aan overheidsgeld.

Eerst gaf Goldman Sachs aan dat zij de geleende gelden aan de overheid wil terugbetalen. Dit nadat het bedrijf een succesvolle emissie had gedaan. Ook JP Morgan wil haar lening van $ 10 mrd terugbetalen.

Nu kan dit niet zomaar, de overheid moet daar eerst toestemming voor geven. Dat zal zij echter pas doen als men heel zeker is van het gegeven dat het bankensysteem geen risico meer loopt.

Met het drama dat zich ontwikkelde in het laatste kwartaal van het
vorig jaar zal men niet al te snel toestemming hiervoor geven. Aan de andere kant als steeds meer banken melden dat zij het wel aandurven weer "op eigen benen" te staan is het zeker in de Verenigde Staten niet zo dat de overheid dit soort geluiden kan negeren.

Het begint er dan ook op te lijken dat de banken steeds meer zelfvertrouwen krijgen. De resultaten beginnen ook weer te verbeteren.

Citigroup bijvoorbeeld maakte voor het eerst sinds anderhalf jaar weer een winst met de handel. Door de uitgifte van nieuwe aandelen boekte men nog wel een verlies maar dat was minder dan waarop de meeste analisten hadden gerekend.

Het is duidelijk dat als het met de banken goed gaat op de beurs de rest van de aandelen volgen. Niet vreemd want de ongekende daling van de markten kwam ook voort uit de problemen bij de banken. De stijging van de bankensector kwam door beter dan verwachte cijfers van diverse Amerikaanse banken. Maar werd zeker niet tegengehouden door de tegenvallers bij UBS. De Zwitserse bank kwam met een kwartaalverlies van 2 mrd Zwitserse franken. (€ 1,3 mrd). Dit grotere verlies was niet verwacht omdat bijvoorbeeld concurrent Deutsche Bank positieve geluiden had afgegeven over het eerste kwartaal. Een van de redenen voor het verlies is het vertrek van grote klanten bij deze bank. Ruim € 14 mrd aan beheerd vermogen vertrok. Dit men name door de schikking die de bank trof met de Amerikaanse justitiële autoriteiten. UBS werd beschuldigd van het wegsluizen van geld dat buiten het zicht bleef van de Amerikaanse belastingen. Veel klanten willen dan niet meer met een dergelijke bank samenwerken omdat de suggestie zou kunnen zijn dat ook zij met zwart geld werken.De koers van UBS daalde in eerste instantie. Maar over de week gezien kon er een koerswinst worden geboekt van meer dan 20%. Het is vaker gebleken dat marken "om" zijn als er niet meer wordt gereageerd op plotseling slecht nieuws.De echte basis voor een verdere stijging van de aandelenkoersen ligt volgens Steentje bij de banken. Niet alleen maken de banken weer winst de afgelopen maanden, men spreekt zelfs van het terugbetalen van de vele miljarden aan overheidsgeld.Eerst gaf Goldman Sachs aan dat zij de geleende gelden aan de overheid wil terugbetalen. Dit nadat het bedrijf een succesvolle emissie had gedaan. Ook JP Morgan wil haar lening van $ 10 mrd terugbetalen. Nu kan dit niet zomaar, de overheid moet daar eerst toestemming voor geven. Dat zal zij echter pas doen als men heel zeker is van het gegeven dat het bankensysteem geen risico meer loopt. Met het drama dat zich ontwikkelde in het laatste kwartaal van het vorig jaar zal men niet al te snel toestemming hiervoor geven. Aan de andere kant als steeds meer banken melden dat zij het wel aandurven weer "op eigen benen" te staan is het zeker in de Verenigde Staten niet zo dat de overheid dit soort geluiden kan negeren. Het begint er dan ook op te lijken dat de banken steeds meer zelfvertrouwen krijgen. De resultaten beginnen ook weer te verbeteren. Citigroup bijvoorbeeld maakte voor het eerst sinds anderhalf jaar weer een winst met de handel. Door de uitgifte van nieuwe aandelen boekte men nog wel een verlies maar dat was minder dan waarop de meeste analisten hadden gerekend.