In drie maanden tijd noteert de sector van de bankaandelen in de EuroStoxx 600 30 procent hoger. Het aandeel van de Franse bank Crédit Agricole presteerde het beste met een stijging van 75 procent. Het brak op 5 september door zijn dalende trend en kreeg het advies 'trend kopen' tegen 4,62 euro. Daarna volgde een felle stijging en klom het aandeel in amper zeven beursdagen tijd naar zijn volgende technische weerstand op 6,08 euro (zie grafiek). Het aandeel heeft nu het advies 'afbouwen'. Dat betekent dat we een deel van de winst verzilveren. Maar kan Crédit Agricole door zijn recentste top breken, dan zijn de volgende technische koersdoelen 7 en 8 euro.

Ook in de Verenigde Staten zien we soortgelijke stijgingen. Maar het bankaandeel Fifth Third Bank (53.com) doet iedere belegger dromen. Na het dieptepunt van de financiële crisis in februari 2009 steeg het aandeel in elf maanden tijd met 1400 procent. Fifth Third Bank noteert 15, 57 dollar op Nasdaq en kreeg op 9 augustus het advies 'trend kopen' tegen 14,32 dollar. Het management besliste de voorbije maand om voor de derde keer het dividend te verhogen, tot 10 cent. Tegelijk werd op de aandeelhoudersvergadering de aankoop van 100 miljoen aandelen goedgekeurd. Met die aankoop is de koers enigszins verzekerd tegen een mogelijke koersdaling.

Net zoals het aandeel van Crédit Agricole noteert Fifth Third Bank nu ook tegen een belangrijke technische weerstand. Bij Fifth Third Bank bedraagt die weerstand precies de koers die volgde na de fameuze stijging van 1400 procent in 2010. Sindsdien consolideert het aandeel tussen de 10 en de 15,50 dollar. Precies om die reden is de verdere opvolging van het aandeel van Fifth Third Bank interessant. Breekt het door zijn belangrijke weerstand van 15,75 dollar, dan zien trendbeleggers dat als een doorbraak en zullen ze massaal instappen.

Controleren we de laatste swingbeweging op basis van de Fibonacci, dan is het eerste koersdoel 20 dollar. Daalt het aandeel opnieuw onder de 14 dollar - onder de schuine weerstandslijn R1 - dan is de stijgende trend doorbroken en dan schrappen we het aandeel van onze lijst (zie grafiek).

Na de felle stijging van de voorbije maanden ligt het voor de hand dat beleggers winst op hun bankaandelen nemen. Maar het blijft uitkijken naar de S&P500-index, dé trendsetter voor aandelen. De opwaartse trend van die index blijft sterk. De S&P500 is daardoor amper 8,52 procent verwijderd van zijn historische top van oktober 2007. Of nog net voldoende voor een nieuwe doorbraak van bankaandelen tot de volgende weerstand.

Wie gelooft in het verdere herstel van de bankensector, plaatst Crédit Agricole en Fifth Third Bank op zijn favorietenlijstje. Raken beide aandelen door hun weerstand, dan liggen aantrekkelijke koersdoelen in het verschiet.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

In drie maanden tijd noteert de sector van de bankaandelen in de EuroStoxx 600 30 procent hoger. Het aandeel van de Franse bank Crédit Agricole presteerde het beste met een stijging van 75 procent. Het brak op 5 september door zijn dalende trend en kreeg het advies 'trend kopen' tegen 4,62 euro. Daarna volgde een felle stijging en klom het aandeel in amper zeven beursdagen tijd naar zijn volgende technische weerstand op 6,08 euro (zie grafiek). Het aandeel heeft nu het advies 'afbouwen'. Dat betekent dat we een deel van de winst verzilveren. Maar kan Crédit Agricole door zijn recentste top breken, dan zijn de volgende technische koersdoelen 7 en 8 euro.Ook in de Verenigde Staten zien we soortgelijke stijgingen. Maar het bankaandeel Fifth Third Bank (53.com) doet iedere belegger dromen. Na het dieptepunt van de financiële crisis in februari 2009 steeg het aandeel in elf maanden tijd met 1400 procent. Fifth Third Bank noteert 15, 57 dollar op Nasdaq en kreeg op 9 augustus het advies 'trend kopen' tegen 14,32 dollar. Het management besliste de voorbije maand om voor de derde keer het dividend te verhogen, tot 10 cent. Tegelijk werd op de aandeelhoudersvergadering de aankoop van 100 miljoen aandelen goedgekeurd. Met die aankoop is de koers enigszins verzekerd tegen een mogelijke koersdaling.Net zoals het aandeel van Crédit Agricole noteert Fifth Third Bank nu ook tegen een belangrijke technische weerstand. Bij Fifth Third Bank bedraagt die weerstand precies de koers die volgde na de fameuze stijging van 1400 procent in 2010. Sindsdien consolideert het aandeel tussen de 10 en de 15,50 dollar. Precies om die reden is de verdere opvolging van het aandeel van Fifth Third Bank interessant. Breekt het door zijn belangrijke weerstand van 15,75 dollar, dan zien trendbeleggers dat als een doorbraak en zullen ze massaal instappen.Controleren we de laatste swingbeweging op basis van de Fibonacci, dan is het eerste koersdoel 20 dollar. Daalt het aandeel opnieuw onder de 14 dollar - onder de schuine weerstandslijn R1 - dan is de stijgende trend doorbroken en dan schrappen we het aandeel van onze lijst (zie grafiek).Na de felle stijging van de voorbije maanden ligt het voor de hand dat beleggers winst op hun bankaandelen nemen. Maar het blijft uitkijken naar de S&P500-index, dé trendsetter voor aandelen. De opwaartse trend van die index blijft sterk. De S&P500 is daardoor amper 8,52 procent verwijderd van zijn historische top van oktober 2007. Of nog net voldoende voor een nieuwe doorbraak van bankaandelen tot de volgende weerstand. Wie gelooft in het verdere herstel van de bankensector, plaatst Crédit Agricole en Fifth Third Bank op zijn favorietenlijstje. Raken beide aandelen door hun weerstand, dan liggen aantrekkelijke koersdoelen in het verschiet.Paul GinsZaakvoerder CompuGraphics nvUitgever TransStock en www.beursgrafiek.be