Kiyohiko Nishimura, vice-voorzitter van de Bank of Japan, waarschuwde voor het uitbreken van een financiële crisis in China vergelijkbaar met die in Japan ongeveer 20 jaar geleden.

De meeste activaklassen in Japan waren toen zwaar overgewaardeerd, de vastgoedprijzen vlogen door het plafond en op de beurs bedroeg de gemiddelde koers-winstverhouding zowat 60.

Demografie speelt tegen China

Een negatief punt is dat de demografische verhoudingen tegen China spelen. Het aantal Chinezen dat met pensioen gaat, stijgt aan een verontrustend tempo. Daardoor wordt de kloof tussen het werkende en het rustende deel van de bevolking langzamerhand volledig scheefgetrokken.

Volgens Nishimura is er ook duidelijk sprake van een zeepbel op de vastgoedmarkt, terwijl het aantal uitstaande kredieten een alsmaar groeiende trend vertoont. De combinatie van dit alles vormt de voedingsbodem van een crisis die vroeg of laat kan gaan losbarsten.

Kiyohiko Nishimura, vice-voorzitter van de Bank of Japan, waarschuwde voor het uitbreken van een financiële crisis in China vergelijkbaar met die in Japan ongeveer 20 jaar geleden. De meeste activaklassen in Japan waren toen zwaar overgewaardeerd, de vastgoedprijzen vlogen door het plafond en op de beurs bedroeg de gemiddelde koers-winstverhouding zowat 60.Demografie speelt tegen China Een negatief punt is dat de demografische verhoudingen tegen China spelen. Het aantal Chinezen dat met pensioen gaat, stijgt aan een verontrustend tempo. Daardoor wordt de kloof tussen het werkende en het rustende deel van de bevolking langzamerhand volledig scheefgetrokken. Volgens Nishimura is er ook duidelijk sprake van een zeepbel op de vastgoedmarkt, terwijl het aantal uitstaande kredieten een alsmaar groeiende trend vertoont. De combinatie van dit alles vormt de voedingsbodem van een crisis die vroeg of laat kan gaan losbarsten.