De inflatieverwachtingen zijn aan het toenemen (zie ook de grafiek op https://insights.petercam.com/), wat de eerste stap uit deflatie is.

Maar, hoe dan ook zijn er geen gemakkelijke oplossingen: naarmate de BoJ er in slaagt om de inflatieverwachtingen op te krikken, zal ook de opwaartse druk op de rente toenemen.

Gezien de schuldpositie van de Japanse overheid is het essentieel voor de BoJ om de rente onder controle te houden, zoniet dreigt vrij snel een budgettaire crisis voor de overheid.

De BoJ zal volgens Bart Van Craeynest allicht haar programma van obligatieaankopen nog moeten opdrijven om de rente onder controle te houden.

Een verdere verzwakking van de yen is dan ook waarschijnlijk. Op een bepaald moment wordt een belangrijke herschikking van de Japanse overheidsschuld allicht onvermijdelijk.

Dit dilemma tussen de exit uit deflatie en opwaartse druk op de rente speelt de obligatiemarkt parten. In elk geval zijn de Japanse problemen nog lang niet opgelost (ondanks de eerste positieve signalen).

De inflatieverwachtingen zijn aan het toenemen (zie ook de grafiek op https://insights.petercam.com/), wat de eerste stap uit deflatie is. Maar, hoe dan ook zijn er geen gemakkelijke oplossingen: naarmate de BoJ er in slaagt om de inflatieverwachtingen op te krikken, zal ook de opwaartse druk op de rente toenemen. Gezien de schuldpositie van de Japanse overheid is het essentieel voor de BoJ om de rente onder controle te houden, zoniet dreigt vrij snel een budgettaire crisis voor de overheid. De BoJ zal volgens Bart Van Craeynest allicht haar programma van obligatieaankopen nog moeten opdrijven om de rente onder controle te houden. Een verdere verzwakking van de yen is dan ook waarschijnlijk. Op een bepaald moment wordt een belangrijke herschikking van de Japanse overheidsschuld allicht onvermijdelijk. Dit dilemma tussen de exit uit deflatie en opwaartse druk op de rente speelt de obligatiemarkt parten. In elk geval zijn de Japanse problemen nog lang niet opgelost (ondanks de eerste positieve signalen).