Overduidelijk is dit niet, omdat schuldpapier in de opkomende wereld niet langer goedkoop is en de risico's voor deze beleggingscategorie zijn toegenomen door grotere macro-economische onevenwichtigheden in een aantal belangrijke landen.

De grootste impact van de ontwikkelingen in Japan en dan met name de verzwakking van de yen wordt gevoeld in de rest van Azië.

De 21% yen depreciatie ten opzichte van de dollar in vier maanden tijd is natuurlijk enorm. In dezelfde periode zijn alleen de Koreaanse won en de Taiwanese dollar ook in waarde gedaald, maar met maar respectievelijk 5% en 3%.

Het concurrentieverlies voor de exportnaties in oost-Azië is een probleem omdat de economische groei toch al onder druk staat en de wereldhandelsgroei op een veel lager niveau ligt en zal blijven liggen dan een aantal jaren geleden.

Bakkum verwacht dat de meeste landen in Azië er alles aan zullen doen om hun valuta weer in de pas van de yen te laten lopen. Dit betekent dat valuta-appreciatie in de regio niet langer een beleggingsthema zal zijn.

Maar ook dat inflatiezorgen gemakkelijk weer kunnen oplopen, als monetair beleid in de regio nog losser wordt dan het al is. Het gevolg zal zijn dat internationaal kapitaal nog kritischer naar de aandelenmarkten in opkomend Azië zal kijken dan het al deed vanwege de toenemende twijfel over de Chinese groeivooruitzichten.

Overduidelijk is dit niet, omdat schuldpapier in de opkomende wereld niet langer goedkoop is en de risico's voor deze beleggingscategorie zijn toegenomen door grotere macro-economische onevenwichtigheden in een aantal belangrijke landen. De grootste impact van de ontwikkelingen in Japan en dan met name de verzwakking van de yen wordt gevoeld in de rest van Azië. De 21% yen depreciatie ten opzichte van de dollar in vier maanden tijd is natuurlijk enorm. In dezelfde periode zijn alleen de Koreaanse won en de Taiwanese dollar ook in waarde gedaald, maar met maar respectievelijk 5% en 3%. Het concurrentieverlies voor de exportnaties in oost-Azië is een probleem omdat de economische groei toch al onder druk staat en de wereldhandelsgroei op een veel lager niveau ligt en zal blijven liggen dan een aantal jaren geleden. Bakkum verwacht dat de meeste landen in Azië er alles aan zullen doen om hun valuta weer in de pas van de yen te laten lopen. Dit betekent dat valuta-appreciatie in de regio niet langer een beleggingsthema zal zijn. Maar ook dat inflatiezorgen gemakkelijk weer kunnen oplopen, als monetair beleid in de regio nog losser wordt dan het al is. Het gevolg zal zijn dat internationaal kapitaal nog kritischer naar de aandelenmarkten in opkomend Azië zal kijken dan het al deed vanwege de toenemende twijfel over de Chinese groeivooruitzichten.