De beslissing om de rente ongewijzigd te houden kwam na afloop van een meeting die twee dagen heeft geduurd. Ze werd unaniem genomen door de acht leden van de raad van bestuur.

Het is van december 2008 geleden dat de Japanse centrale bank haar basisrente nog heeft gewijzigd. Toen werd de rente verlaagd tegen de achtergrond van de economische crisis die het land trof.

Volgens de Bank of Japan trekt de Japanse economie weer aan, dit als gevolg van een sterke vraag van overzee en vanwege het effect van de stimuleringsmaatregelen. Het herstel is echter (nog) niet sterk genoeg om de consumentenvraag in het land zelf te doen aantrekken.

De Japanse centrale bank moet zich op glad ijs wagen, want het land heeft nog steeds met deflatie te maken. Van inflatie is zodoende geen sprake, waardoor de noodzaak voor hogere rentevoeten wegvalt.

De beslissing om de rente ongewijzigd te houden kwam na afloop van een meeting die twee dagen heeft geduurd. Ze werd unaniem genomen door de acht leden van de raad van bestuur. Het is van december 2008 geleden dat de Japanse centrale bank haar basisrente nog heeft gewijzigd. Toen werd de rente verlaagd tegen de achtergrond van de economische crisis die het land trof. Volgens de Bank of Japan trekt de Japanse economie weer aan, dit als gevolg van een sterke vraag van overzee en vanwege het effect van de stimuleringsmaatregelen. Het herstel is echter (nog) niet sterk genoeg om de consumentenvraag in het land zelf te doen aantrekken. De Japanse centrale bank moet zich op glad ijs wagen, want het land heeft nog steeds met deflatie te maken. Van inflatie is zodoende geen sprake, waardoor de noodzaak voor hogere rentevoeten wegvalt.