Gouverneur Stanley Fischer van de Bank of Israel kondigde een verhoging van de basisrente met een kwart procent aan, waardoor die nu 1,75% bedraagt. Maar een paar economen hadden een renteverhoging in het vooruitzicht gesteld.

Dan Ron, chief investment officer in Tel Aviv bij Tachlit Investment House, merkt op dat de Bank of Israel haar standpunt recent heeft gewijzigd, waarbij er meer aandacht uitgaat naar de inflatievooruitzichten.

Blijkbaar vindt Ron het niet meer zo dringend om de economische groei te ondersteunen. De Bank of Israel verhoogde haar basisrente al met een vol procent tussen augustus en maart.

In het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met 20% gestegen. Wanneer de stijging zich aan dit tempo doorzet, dreigt er volgens Fischer een zeepbel op de vastgoedmarkt te ontstaan.

De werkloosheid is in Israël teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen anderhalf jaar. Voor dit en volgend jaar wordt een BBP-groei met respectievelijk 3,60% en 3,80% in het vooruitzicht gesteld.

Gouverneur Stanley Fischer van de Bank of Israel kondigde een verhoging van de basisrente met een kwart procent aan, waardoor die nu 1,75% bedraagt. Maar een paar economen hadden een renteverhoging in het vooruitzicht gesteld. Dan Ron, chief investment officer in Tel Aviv bij Tachlit Investment House, merkt op dat de Bank of Israel haar standpunt recent heeft gewijzigd, waarbij er meer aandacht uitgaat naar de inflatievooruitzichten. Blijkbaar vindt Ron het niet meer zo dringend om de economische groei te ondersteunen. De Bank of Israel verhoogde haar basisrente al met een vol procent tussen augustus en maart. In het afgelopen jaar zijn de huizenprijzen met 20% gestegen. Wanneer de stijging zich aan dit tempo doorzet, dreigt er volgens Fischer een zeepbel op de vastgoedmarkt te ontstaan. De werkloosheid is in Israël teruggevallen tot een dieptepunt voor de afgelopen anderhalf jaar. Voor dit en volgend jaar wordt een BBP-groei met respectievelijk 3,60% en 3,80% in het vooruitzicht gesteld.