Bij de Bank of England minimaliseert econoom Adam Posen dit gevaar, hoewel hij toegeeft dat het deflatiegevaar latent aanwezig blijft.

In een speech voor de London School of Economics stelde Posen gisteren dat de VS en het UK niet dezelfde fouten gaan maken die Japan destijds heeft gemaakt.

Dat belet echter niet dat enkele problemen waar beide landen mee worden geconfronteerd sterk gelijken op wat Japan rond 1995 beleefde. In de jaren 90 groeide de Japanse economie met ongeveer 1% op jaarbasis.

Het land van de rijzende zon sukkelde toen van de ene recessie in de andere, de economie van het land raakte maar niet uit de startblokken.

De Britse en de Amerikaanse economie groeiden tijdens het eerste kwartaal sneller dan verwacht, wat toch al hoopgevend mag worden genoemd.

Anderzijds is er het probleem van de zwakke buitenlandse vraag, waar nu zowel de VS als het UK mee worden geconfronteerd. Ook Japan kreeg in de jaren 90 met een terugval in de export af te rekenen.

Bij de Bank of England minimaliseert econoom Adam Posen dit gevaar, hoewel hij toegeeft dat het deflatiegevaar latent aanwezig blijft. In een speech voor de London School of Economics stelde Posen gisteren dat de VS en het UK niet dezelfde fouten gaan maken die Japan destijds heeft gemaakt. Dat belet echter niet dat enkele problemen waar beide landen mee worden geconfronteerd sterk gelijken op wat Japan rond 1995 beleefde. In de jaren 90 groeide de Japanse economie met ongeveer 1% op jaarbasis. Het land van de rijzende zon sukkelde toen van de ene recessie in de andere, de economie van het land raakte maar niet uit de startblokken. De Britse en de Amerikaanse economie groeiden tijdens het eerste kwartaal sneller dan verwacht, wat toch al hoopgevend mag worden genoemd. Anderzijds is er het probleem van de zwakke buitenlandse vraag, waar nu zowel de VS als het UK mee worden geconfronteerd. Ook Japan kreeg in de jaren 90 met een terugval in de export af te rekenen.