De stijging van de index is uiteraard het gevolg van de stijging van de grondstoffenprijzen. De oorzaak van die stijging is dan weer tweeledig: 'hedging' (indekken) tegen een verzwakking van de dollarkoers en de toename van de hoop op betere economische indicatoren.

De Reuters/Jefferies CRB Index, bestaande uit 19 grondstoffen, is dit jaar al met 13% gestegen. Daarmee herstellen de grondstoffenprijzen zich van de ergste inzinking in meer dan 50 jaar.

Ghee Peh, hoofd Mining Research bij UBS Securities Asia Ltd. in Hong Kong, ziet de grondstoffen verder in prijs stijgen. De dollar zal volgens hem zwak blijven tot de Verenigde Staten economisch uit de problemen gaat zijn.

Het kan nog wel een tijdje duren alvorens we zo ver zijn. Daarnaast wordt volgens Peh het inflatiegevaar steeds dreigender. De overheden hebben nog altijd geen aanvaardbare exit-strategie gevonden, strategie die het mogelijk moet maken om het in de economie geïnvesteerde geld terug te trekken zonder inflatie te veroorzaken.

De stijging van de index is uiteraard het gevolg van de stijging van de grondstoffenprijzen. De oorzaak van die stijging is dan weer tweeledig: 'hedging' (indekken) tegen een verzwakking van de dollarkoers en de toename van de hoop op betere economische indicatoren. De Reuters/Jefferies CRB Index, bestaande uit 19 grondstoffen, is dit jaar al met 13% gestegen. Daarmee herstellen de grondstoffenprijzen zich van de ergste inzinking in meer dan 50 jaar. Ghee Peh, hoofd Mining Research bij UBS Securities Asia Ltd. in Hong Kong, ziet de grondstoffen verder in prijs stijgen. De dollar zal volgens hem zwak blijven tot de Verenigde Staten economisch uit de problemen gaat zijn. Het kan nog wel een tijdje duren alvorens we zo ver zijn. Daarnaast wordt volgens Peh het inflatiegevaar steeds dreigender. De overheden hebben nog altijd geen aanvaardbare exit-strategie gevonden, strategie die het mogelijk moet maken om het in de economie geïnvesteerde geld terug te trekken zonder inflatie te veroorzaken.