Het was de eerste keer sinds 4 december dat de index is gestegen. De stijging was op de eerste plaats het gevolg van de publicatie van meevallende economische indicatoren.

Die voeden de hoop op een verder economisch herstel, waardoor de vraag naar grondstoffen kan aantrekken. Met name de index van de aankoopmanagers in de Verenigde Staten verraste in aangename zin.

Deputy Managing Director John Lipsky van het Internationaal Monetair Fonds verklaarde gisterenavond dat het IMF zijn groeivooruitzichten voor dit jaar naar boven gaat aanpassen. Tot dusver ging het IMF uit van een groei van de wereldeconomie met 3,10%.

De stijging maandag van de Baltic Dry Index had op de eerste plaats te maken met een toename van de vraag naar ijzererts, één van de belangrijkste grondstoffen die in bulk worden vervoerd.

Volgens researchbureau Drewry Shipping Consultants was ijzererts tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar goed voor bijna een derde van het totale bulkvervoer via het schip.

Als gevolg van het oplopen van de index doen de aandelen van de rederijen op de Aziatische beurzen het opnieuw goed. Onder andere het Koreaanse STX Pan Ocean en het Japanse Nippon Yusen K.K. maakten een goede beurt.

Het was de eerste keer sinds 4 december dat de index is gestegen. De stijging was op de eerste plaats het gevolg van de publicatie van meevallende economische indicatoren. Die voeden de hoop op een verder economisch herstel, waardoor de vraag naar grondstoffen kan aantrekken. Met name de index van de aankoopmanagers in de Verenigde Staten verraste in aangename zin. Deputy Managing Director John Lipsky van het Internationaal Monetair Fonds verklaarde gisterenavond dat het IMF zijn groeivooruitzichten voor dit jaar naar boven gaat aanpassen. Tot dusver ging het IMF uit van een groei van de wereldeconomie met 3,10%. De stijging maandag van de Baltic Dry Index had op de eerste plaats te maken met een toename van de vraag naar ijzererts, één van de belangrijkste grondstoffen die in bulk worden vervoerd. Volgens researchbureau Drewry Shipping Consultants was ijzererts tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar goed voor bijna een derde van het totale bulkvervoer via het schip. Als gevolg van het oplopen van de index doen de aandelen van de rederijen op de Aziatische beurzen het opnieuw goed. Onder andere het Koreaanse STX Pan Ocean en het Japanse Nippon Yusen K.K. maakten een goede beurt.