Stijging van deze index indiceert dat er meer vracht wordt vervoerd en dat zou doen als er een hogere economische groei is.

Maar deze index heeft in de afgelopen jaren weinig betrouwbare signalen afgegeven. En dat komt niet omdat de gedachtegang verkeerd is. Maar bij de prijsbepaling van deze index zijn er meer factoren.

Als er een groot overschot is aan schepen zullen, hoe fantastisch de wereldeconomie ook draait, de prijzen van scheepsvracht dalen.

Gezien het feit dat de economische levensduur van een schip snel 30 tot 40 jaar is zal de overcapaciteit niet zomaar weg zijn.

De prijzen zullen dus fluctueren en dat hebben we de afgelopen tijd gezien. De Baltic Dry Index is gestegen van 700 begin van het jaar naar 2146 op 8 oktober. Nu ruim twee weken later staat deze index op 1761, een daling van 18%. Er zijn inderdaad nog krachs in oktober.

Stijging van deze index indiceert dat er meer vracht wordt vervoerd en dat zou doen als er een hogere economische groei is. Maar deze index heeft in de afgelopen jaren weinig betrouwbare signalen afgegeven. En dat komt niet omdat de gedachtegang verkeerd is. Maar bij de prijsbepaling van deze index zijn er meer factoren. Als er een groot overschot is aan schepen zullen, hoe fantastisch de wereldeconomie ook draait, de prijzen van scheepsvracht dalen. Gezien het feit dat de economische levensduur van een schip snel 30 tot 40 jaar is zal de overcapaciteit niet zomaar weg zijn. De prijzen zullen dus fluctueren en dat hebben we de afgelopen tijd gezien. De Baltic Dry Index is gestegen van 700 begin van het jaar naar 2146 op 8 oktober. Nu ruim twee weken later staat deze index op 1761, een daling van 18%. Er zijn inderdaad nog krachs in oktober.