Aanleiding voor een zo forse daling van de Baltic Dry Index is de afgenomen vraag naar ijzererts, waardoor er ook minder schepen nodig zijn om ijzererts te vervoeren. Tot zover het probleem aan de vraagzijde.

Ook aan de aanbodzijde is er een probleem, want er komen steeds meer schepen op de markt. Die werden in een periode van hoogconjunctuur besteld en worden nu opgeleverd.

Clarkson Plc, de grootste shipbroker in de wereld, ziet de capaciteit dit jaar met 16% toenemen en dat op een moment dat de import van ijzererts in China voor de eerste keer sinds 1998 gaat dalen.

Aanleiding voor een zo forse daling van de Baltic Dry Index is de afgenomen vraag naar ijzererts, waardoor er ook minder schepen nodig zijn om ijzererts te vervoeren. Tot zover het probleem aan de vraagzijde. Ook aan de aanbodzijde is er een probleem, want er komen steeds meer schepen op de markt. Die werden in een periode van hoogconjunctuur besteld en worden nu opgeleverd. Clarkson Plc, de grootste shipbroker in de wereld, ziet de capaciteit dit jaar met 16% toenemen en dat op een moment dat de import van ijzererts in China voor de eerste keer sinds 1998 gaat dalen.