"Risk on" betekent dat beleggers weer richting risicovollere activa trekken zoals aandelen en grondstoffen. Dit heeft zich de afgelopen dagen weerspiegeld in een sterke opvering van de internationale beurzen en de cyclische (en zwaar afgestrafte) sectoren.

Het gaat ook gepaard met een daling van de dollar/stijging van de euro. De traditionele vluchthavens (die onder de noemer "risk off" gegroepeerd worden) incasseren de klappen: dit uitte zich in een stijging van de Amerikaanse en Duitse 10-jaarsrente nadat ze eerst historische dieptepunten hadden opgetekend.

Betekent dit dat de trend op de beurzen gekeerd is ? Geert Van Herck denkt van niet. Maar na de onafgebroken daling sinds maart van dit jaar is een korte opluchtingsrally best mogelijk en deze kan de komende week nog wel verder gaan.

Eens voltooid verwacht het analistenteam van Leleux dat de structureel dalende trend weer op gang zal komen en de markten opnieuw richting "risk off" zullen gaan.

Geen nieuwe top boven 272 voor STOXX Europe 600 te verwachten

In de tussentijd koopt Geert Van Herck enkele zwaar afgestrafte aandelen en sectoren en verlaat hij de shortposities op de Euro

Stoxx 50 en S&P 500.

Op de daggrafiek van de S&P 500 zien we duidelijk de opvering van deze index. Wat de technische analyse vooral opviel, was de positieve divergentie tussen de index en de RSI-indicator.

Dit is vaak een voorbode van een (tijdelijke) ommekeer. Het duidt erop dat de kracht achter de daling van de S&P 500 aan het afnemen was.

Het 38,2% retracementniveau ligt op 1.325 punten, in de buurt van de laatste top op 1.334,93 punten. In het meest optimische scenario kan de index zelfs verder stijgen tot 1.363 punten (61,8% retracementniveau).

Conclusie: de S&P heeft als koersdoel de weerstandszone van 1.330 - 1.360 punten. Geert Van Herck verwacht dat de index NIET boven de top van 2 april 2012 op 1.422 punten uitstijgt.

Hetzelfde verhaal voor de STOXX Europe 600. De positieve divergentie tussen koers en RSI-indicator waarschuwde dat een opvering in aantocht was.

Koersdoelzone voor de komende dagen en weken is 248 - 258 punten. Eveneens verwacht Geert Van Herck geen nieuwe top boven 272 punten

"Risk on" betekent dat beleggers weer richting risicovollere activa trekken zoals aandelen en grondstoffen. Dit heeft zich de afgelopen dagen weerspiegeld in een sterke opvering van de internationale beurzen en de cyclische (en zwaar afgestrafte) sectoren. Het gaat ook gepaard met een daling van de dollar/stijging van de euro. De traditionele vluchthavens (die onder de noemer "risk off" gegroepeerd worden) incasseren de klappen: dit uitte zich in een stijging van de Amerikaanse en Duitse 10-jaarsrente nadat ze eerst historische dieptepunten hadden opgetekend. Betekent dit dat de trend op de beurzen gekeerd is ? Geert Van Herck denkt van niet. Maar na de onafgebroken daling sinds maart van dit jaar is een korte opluchtingsrally best mogelijk en deze kan de komende week nog wel verder gaan. Eens voltooid verwacht het analistenteam van Leleux dat de structureel dalende trend weer op gang zal komen en de markten opnieuw richting "risk off" zullen gaan. Geen nieuwe top boven 272 voor STOXX Europe 600 te verwachten In de tussentijd koopt Geert Van Herck enkele zwaar afgestrafte aandelen en sectoren en verlaat hij de shortposities op de Euro Stoxx 50 en S&P 500. Op de daggrafiek van de S&P 500 zien we duidelijk de opvering van deze index. Wat de technische analyse vooral opviel, was de positieve divergentie tussen de index en de RSI-indicator. Dit is vaak een voorbode van een (tijdelijke) ommekeer. Het duidt erop dat de kracht achter de daling van de S&P 500 aan het afnemen was. Het 38,2% retracementniveau ligt op 1.325 punten, in de buurt van de laatste top op 1.334,93 punten. In het meest optimische scenario kan de index zelfs verder stijgen tot 1.363 punten (61,8% retracementniveau). Conclusie: de S&P heeft als koersdoel de weerstandszone van 1.330 - 1.360 punten. Geert Van Herck verwacht dat de index NIET boven de top van 2 april 2012 op 1.422 punten uitstijgt. Hetzelfde verhaal voor de STOXX Europe 600. De positieve divergentie tussen koers en RSI-indicator waarschuwde dat een opvering in aantocht was. Koersdoelzone voor de komende dagen en weken is 248 - 258 punten. Eveneens verwacht Geert Van Herck geen nieuwe top boven 272 punten