Verstraete: "De ECB wou zowel uit vrees voor inflatie als vanwege het benadrukken van de politieke onafhankelijkheid geen obligaties inkopen. De centrale bank doet dat nu dus wel en heeft zo haar geloofwaardigheid een fikse deuk zien krijgen. Of daar geldcreatie uit gaat voort komen, valt nog af te wachten. De cijfers over de geldhoeveelheid zullen dat moeten aantonen."

Achter het opkopen van staatspapier zit volgens Bruno Verstraete een soort Master Plan: "Het zou wel eens kunnen dat de ECB een herstructurering van de Griekse staatsschuld aan het voorbereiden is. Dat zou meteen ook de reden zijn waarom Griekenland niet uit de eurozone wordt gezet, want veel banken zitten met Grieks staatspapier opgezadeld. Door het opkopen van Grieks staatspapier wordt mogelijk de exit van het land uit de eurozone voorbereid. Die zou gepaard kunnen gaan met een herstructurering van de Griekse schulden. In dat verband zou het interessant zijn te weten wie de Griekse staatsobligaties heeft gekocht die door Ageas (het vroegere Fortis) werden verkocht."

Verstraete: "De ECB wou zowel uit vrees voor inflatie als vanwege het benadrukken van de politieke onafhankelijkheid geen obligaties inkopen. De centrale bank doet dat nu dus wel en heeft zo haar geloofwaardigheid een fikse deuk zien krijgen. Of daar geldcreatie uit gaat voort komen, valt nog af te wachten. De cijfers over de geldhoeveelheid zullen dat moeten aantonen." Achter het opkopen van staatspapier zit volgens Bruno Verstraete een soort Master Plan: "Het zou wel eens kunnen dat de ECB een herstructurering van de Griekse staatsschuld aan het voorbereiden is. Dat zou meteen ook de reden zijn waarom Griekenland niet uit de eurozone wordt gezet, want veel banken zitten met Grieks staatspapier opgezadeld. Door het opkopen van Grieks staatspapier wordt mogelijk de exit van het land uit de eurozone voorbereid. Die zou gepaard kunnen gaan met een herstructurering van de Griekse schulden. In dat verband zou het interessant zijn te weten wie de Griekse staatsobligaties heeft gekocht die door Ageas (het vroegere Fortis) werden verkocht."