Nadat het opkomend Azië de wereldwijde groei gedurende de huidige crisis op aanvaardbare niveaus heeft weten te handhaven, zal deze regio toch in 2014 werelds primaire zwakke plek worden.

De investeringen in deze regio hebben een duizelingwekkend niveau van 43% van het bnp bereikt, terwijl de groei is teruggevallen tot ongeveer 6%; het eenvoudigste deel van de groeicyclus is al lang voorbij en sommige EM-overheden trachten nu proactief de groei van hun economie te vertragen.

Dit is niet per se een slechte ontwikkeling voor Azië, dat af te koelen dient en zijn economische model moet herzien. Europa, echter zal getroffen worden door de fall-out van de problemen waarmee zijn beste exportmarkt ermee geconfronteerd is.

Verder verwacht Saxo Bank dat de mondiale economie zal versnellen van de 2% groei in 2013 tot 2,8% in 2014.

Deze stijging zal gedragen worden door de VS, waar een belangrijke impuls zal uitgaan van de particuliere consumptie en de private investeringen waardoor de Amerikaanse groei dicht bij 3% zal uitkomen.

Het proces van QE-afzwakking zal voortgaan naarmate de economie zich verder versterkt, wat zou kunnen leiden tot een einde van de QE in de tweede helft van 2014.

Nadat het opkomend Azië de wereldwijde groei gedurende de huidige crisis op aanvaardbare niveaus heeft weten te handhaven, zal deze regio toch in 2014 werelds primaire zwakke plek worden. De investeringen in deze regio hebben een duizelingwekkend niveau van 43% van het bnp bereikt, terwijl de groei is teruggevallen tot ongeveer 6%; het eenvoudigste deel van de groeicyclus is al lang voorbij en sommige EM-overheden trachten nu proactief de groei van hun economie te vertragen. Dit is niet per se een slechte ontwikkeling voor Azië, dat af te koelen dient en zijn economische model moet herzien. Europa, echter zal getroffen worden door de fall-out van de problemen waarmee zijn beste exportmarkt ermee geconfronteerd is. Verder verwacht Saxo Bank dat de mondiale economie zal versnellen van de 2% groei in 2013 tot 2,8% in 2014. Deze stijging zal gedragen worden door de VS, waar een belangrijke impuls zal uitgaan van de particuliere consumptie en de private investeringen waardoor de Amerikaanse groei dicht bij 3% zal uitkomen. Het proces van QE-afzwakking zal voortgaan naarmate de economie zich verder versterkt, wat zou kunnen leiden tot een einde van de QE in de tweede helft van 2014.