Het totaal bedrag aan uitstaande kredieten in verhouding tot het BBP is over de afgelopen paar jaar in Azië fors gestegen, met als gevolg dat een nieuw recordniveau werd opgetekend. Vooral in Hong Kong, Vietnam en China is de stijging in het aantal uitstaande kredieten zorgwekkend.

Situatie vergelijkbaar met die in Ierland voor de crisis van 2008

Hoewel een toename van het aantal uitstaande kredieten normaal is in ontwikkelingslanden (en dan op de eerste plaats in de financiële sector van die landen) mag groei niet volledig op basis van kredieten gebeuren. Dat is onder andere in Ierland gebeurd voor de crisis van 2008, met de gekende gevolgen.

In Ierland werd de groei van de economie gestimuleerd door een lage bedrijfsbelastingen, lage rentevoeten bij de Europese Centrale Bank en een explosieve stijging van het aantal uitstaande kredieten die uiteindelijk leidden tot een vastgoedzeepbel. Capital Economics is van mening dat vooral in Hong Kong - waar de huizenprijzen fors gestegen zijn - de situatie zorgwekkend is.

Het totaal bedrag aan uitstaande kredieten in verhouding tot het BBP is over de afgelopen paar jaar in Azië fors gestegen, met als gevolg dat een nieuw recordniveau werd opgetekend. Vooral in Hong Kong, Vietnam en China is de stijging in het aantal uitstaande kredieten zorgwekkend.Situatie vergelijkbaar met die in Ierland voor de crisis van 2008 Hoewel een toename van het aantal uitstaande kredieten normaal is in ontwikkelingslanden (en dan op de eerste plaats in de financiële sector van die landen) mag groei niet volledig op basis van kredieten gebeuren. Dat is onder andere in Ierland gebeurd voor de crisis van 2008, met de gekende gevolgen. In Ierland werd de groei van de economie gestimuleerd door een lage bedrijfsbelastingen, lage rentevoeten bij de Europese Centrale Bank en een explosieve stijging van het aantal uitstaande kredieten die uiteindelijk leidden tot een vastgoedzeepbel. Capital Economics is van mening dat vooral in Hong Kong - waar de huizenprijzen fors gestegen zijn - de situatie zorgwekkend is.