Aziatische landen hebben crisis veel beter doorstaan dan westerse landen

In het rapport ‘Asia on the move – gravitational centre of the 21st century?’ van Allianz Global Investors (AllianzGI) wordt het gewicht van de Aziatische economie in de onmiddellijke toekomst afgewogen. Azië heeft alle mogelijkheden om de komende decennia het economisch zwaartepunt van de wereld vormen, zo luidt het uitgangspunt.

De opkomst van het continent wordt vooral gevoed door twee duurzame trends: globalisering en demografie. De export van opkomende Aziatische economieën naar de Verenigde Staten en de Europese Unie verveertienvoudigde in de periode 1990 tot 2010.

Daarbij worden er momenteel per seconde twee kinderen geboren in Azië waardoor de bevolking er in 2050 met 1,3 miljard zal zijn toegenomen.

Enkele hoogtepunten uit het rapport zijn:

• Circa 60 procent van de wereldbevolking woont in Azië en deze zorgt voor 29 procent van de wereldwijde productie. In het jaar 2036 zal ongeveer 50 procent van alle goederen en diensten in Azië worden geproduceerd.

• Deze tweede Aziatische golf (tot de achttiende eeuw was het al eens ‘s werelds belangrijkste economische regio) zal ertoe leiden dat in 2030 drie van de vier grootste economieën zich in Azië bevinden: China, India en Japan, met als niet-Aziatisch land alleen de VS.

• De middenklasse in Azië (een huishouden met een inkomen van meer dan 5.000 dollar per jaar) zal tot het jaar 2020 stijgen met 1,2 miljard mensen wat voor een verdere economische impuls zal zorgen. De consumptie in Azië steeg de afgelopen tien jaar met circa 5,4 procent per jaar vergeleken met een stijging van 3 procent wereldwijd.

• De handel tussen deze opkomende landen, de snel toenemende binnenlandse consumptie en de sterke kapitaalspositie van veel Aziatische landen hebben er bovendien voor gezorgd dat deze landen de financiële en economische crisis veel beter hebben doorstaan dan de westerse landen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content