Een tegenvaller is de stijging van de olieprijs, die een flinke duw in de rug kreeg naar aanleiding van het feit dat de voorraden in de Verenigde Staten aan het sterkste tempo voor de afgelopen vijf weken zijn gedaald. Vandaag gaat alle aandacht nu uit naar de meeting van de ECB.

Basismetalen maken goede beurt

De basismetalen lieten vorige week volgens Royal Bank of Scotland vrij sterke prijsstijgingen optekenen wat gezien het tegenvallende PMI cijfer in China toch wel als een verrassing mag worden beschouwd.

Een mogelijke verklaring is dat veel short posities werden omgedraaid in anticipatie op economische steunmaatregelen. Zo is de short positie op koperfutures (Comex beurs) de grootste sinds de zomer van 2009.

De lagere industriële activiteit heeft voorlopig nog geen impact op de Chinese invoer van basismetalen. De prijs van een ton koper steeg met 1,5 procent.

Uit cijfers van de International Copper Study Group (ICSG) bleek dat de mijnproductie in mei met 4 procent op jaarbasis is toegenomen.

De Chinese vraag bleef op peil maar er was wel een sterke achteruitgang van de consumptie in Japan, Rusland en Europa.

Een tegenvaller is de stijging van de olieprijs, die een flinke duw in de rug kreeg naar aanleiding van het feit dat de voorraden in de Verenigde Staten aan het sterkste tempo voor de afgelopen vijf weken zijn gedaald. Vandaag gaat alle aandacht nu uit naar de meeting van de ECB.Basismetalen maken goede beurt De basismetalen lieten vorige week volgens Royal Bank of Scotland vrij sterke prijsstijgingen optekenen wat gezien het tegenvallende PMI cijfer in China toch wel als een verrassing mag worden beschouwd. Een mogelijke verklaring is dat veel short posities werden omgedraaid in anticipatie op economische steunmaatregelen. Zo is de short positie op koperfutures (Comex beurs) de grootste sinds de zomer van 2009. De lagere industriële activiteit heeft voorlopig nog geen impact op de Chinese invoer van basismetalen. De prijs van een ton koper steeg met 1,5 procent. Uit cijfers van de International Copper Study Group (ICSG) bleek dat de mijnproductie in mei met 4 procent op jaarbasis is toegenomen. De Chinese vraag bleef op peil maar er was wel een sterke achteruitgang van de consumptie in Japan, Rusland en Europa.