Op de achtergrond leeft echter nog steeds de vrees dat het vinden van een oplossing voor de Europese problemen buitengewoon moeilijk gaat worden.

Centrale banken hebben nog weinig ruimte voor actie

In het jaarverslag van de BIS, de bank voor internationale betalingen, spreekt de overkoepelende beweging voor de centrale bank zorgen uit over de situatie.

De BIS ziet dat banken, geholpen door de centrale banken, eerder meer risico nemen dan dat deze worden teruggebracht. Verder zullen nog veel afwaarderingen moeten plaatsvinden waardoor extra kapitaalsversterkingen noodzakelijk zijn. Banken zouden minder winsten uit de handel en meer uit rente-inkomsten moeten halen.

De lage rente en het wantrouwen in de markt versterken de problemen voor de banken. Bovendien is 20% van de bezittingen van Europese banken als onderpand in handen bij de ECB en voor Griekse banken is dat zelfs eenderde. Dit maakt banken volgens Theodoor Gilissen Bankiers kwetsbaar voor margin calls en schokken.

Centrale banken hebben ook nog weinig ruimte voor actie. De activa van alle centrale banken gezamenlijk komen al uit op USD 18.000 mrd, ofwel 30% van de omvang van de wereldwijde economie.

Op de achtergrond leeft echter nog steeds de vrees dat het vinden van een oplossing voor de Europese problemen buitengewoon moeilijk gaat worden.Centrale banken hebben nog weinig ruimte voor actie In het jaarverslag van de BIS, de bank voor internationale betalingen, spreekt de overkoepelende beweging voor de centrale bank zorgen uit over de situatie. De BIS ziet dat banken, geholpen door de centrale banken, eerder meer risico nemen dan dat deze worden teruggebracht. Verder zullen nog veel afwaarderingen moeten plaatsvinden waardoor extra kapitaalsversterkingen noodzakelijk zijn. Banken zouden minder winsten uit de handel en meer uit rente-inkomsten moeten halen. De lage rente en het wantrouwen in de markt versterken de problemen voor de banken. Bovendien is 20% van de bezittingen van Europese banken als onderpand in handen bij de ECB en voor Griekse banken is dat zelfs eenderde. Dit maakt banken volgens Theodoor Gilissen Bankiers kwetsbaar voor margin calls en schokken. Centrale banken hebben ook nog weinig ruimte voor actie. De activa van alle centrale banken gezamenlijk komen al uit op USD 18.000 mrd, ofwel 30% van de omvang van de wereldwijde economie.