De verliezen voor de belangrijkste indices riepen gemiddeld op tot meer dan 2%. Deze maand is er tot dusver al meer dan 4 miljard dollar aan beurskapitalisatie verloren gegaan op de wereldbeurzen.

China: hoe betrouwbaar zijn de groeicijfers?

China publiceerde vorige week een flinke reeks cijfers, waaronder data omtrent de import- en export, inflatie, industriële

productie en investeringen.

Zonder uitzondering vielen de cijfers volgens Royal Bank of Scotland lager uit dan een maand eerder. Wat betreft het inflatiecijfer is dat positief; voor al het overige enigszins zorgwekkend.

In het eerste kwartaal publiceerde China een economische groei van 8,1%.1 Een duidelijke afname, maar niet de "harde landing" waarvoor sommigen vooraf gewaarschuwd hebben. Maar hoe betrouwbaar zijn de groeicijfers vanuit China?

De Financial Times publiceerde op 14 mei een opvallend artikel over een aantal uitspraken enkele jaren terug van Li Keqiang,

zeer waarschijnlijk de opvolger van de huidige premier Wen Jiabao.

Tegen een Amerikaanse ambassadeur zou Keqiang gezegd hebben dat China's groeicijfers "man-made" zijn en onbetrouwbaar.

Met een glimlach zou hij hieraan hebben toegevoegd dat hij de cijfers "for reference only" gebruikt.

Keqiang gaf aan te kijken naar drie datasets voor een indicatie van de economische groei: elektriciteitsconsumptie, vrachtvolumes via het spoor en de verstrekking van bankleningen.

Wanneer deze cijfers daadwerkelijk een goed beeld geven van de Chinese economie, dan staat deze er wellicht slechter voor dan de laatste groeicijfers aangeven.

De verliezen voor de belangrijkste indices riepen gemiddeld op tot meer dan 2%. Deze maand is er tot dusver al meer dan 4 miljard dollar aan beurskapitalisatie verloren gegaan op de wereldbeurzen.China: hoe betrouwbaar zijn de groeicijfers? China publiceerde vorige week een flinke reeks cijfers, waaronder data omtrent de import- en export, inflatie, industriële productie en investeringen. Zonder uitzondering vielen de cijfers volgens Royal Bank of Scotland lager uit dan een maand eerder. Wat betreft het inflatiecijfer is dat positief; voor al het overige enigszins zorgwekkend. In het eerste kwartaal publiceerde China een economische groei van 8,1%.1 Een duidelijke afname, maar niet de "harde landing" waarvoor sommigen vooraf gewaarschuwd hebben. Maar hoe betrouwbaar zijn de groeicijfers vanuit China? De Financial Times publiceerde op 14 mei een opvallend artikel over een aantal uitspraken enkele jaren terug van Li Keqiang, zeer waarschijnlijk de opvolger van de huidige premier Wen Jiabao. Tegen een Amerikaanse ambassadeur zou Keqiang gezegd hebben dat China's groeicijfers "man-made" zijn en onbetrouwbaar. Met een glimlach zou hij hieraan hebben toegevoegd dat hij de cijfers "for reference only" gebruikt. Keqiang gaf aan te kijken naar drie datasets voor een indicatie van de economische groei: elektriciteitsconsumptie, vrachtvolumes via het spoor en de verstrekking van bankleningen. Wanneer deze cijfers daadwerkelijk een goed beeld geven van de Chinese economie, dan staat deze er wellicht slechter voor dan de laatste groeicijfers aangeven.