De beleggers hopen dat er wereldwijd nieuwe stimuleringsmaatregelen gaan worden genomen, waardoor de economische groei in een hogere versnelling zou kunnen belanden. Toch wordt met meer dan een half oog richting Europa gekeken, waar de crisis nog altijd niet is opgelost.

Winstmarges in wereldwijde maakindustrie onder druk

De winstmarges in de wereldwijde maakindustrie zijn de afgelopen twee decennia steeds gegroeid. Dat kwam onder meer dankzij steeds beter kapitaalbeheer gericht op winstmaximalisatie, de werking van de wereldwijde arbeidsmarkt en sterke groei van kapitaalbestedingen in opkomende markten.

John Longhurst, econoom bij PIMCO, ziet nu echter een ommekeer: de drijvende krachten achter de groei nemen af, terwijl de arbeidskosten stijgen en de wereld in een fase zit van schuldafbouw.

Hij denkt dat de winstmarges het meeste risico lopen in sectoren waarin bedrijven actief zijn uit opkomende landen die profiteren van staatskapitalisme, en lokale voordelen op wereldschaal willen uitbouwen. Vooral concurrenten van Chinese bedrijven die de wereldmarkt betreden zullen daar kwetsbaar voor zijn.

De beleggers hopen dat er wereldwijd nieuwe stimuleringsmaatregelen gaan worden genomen, waardoor de economische groei in een hogere versnelling zou kunnen belanden. Toch wordt met meer dan een half oog richting Europa gekeken, waar de crisis nog altijd niet is opgelost. Winstmarges in wereldwijde maakindustrie onder druk De winstmarges in de wereldwijde maakindustrie zijn de afgelopen twee decennia steeds gegroeid. Dat kwam onder meer dankzij steeds beter kapitaalbeheer gericht op winstmaximalisatie, de werking van de wereldwijde arbeidsmarkt en sterke groei van kapitaalbestedingen in opkomende markten. John Longhurst, econoom bij PIMCO, ziet nu echter een ommekeer: de drijvende krachten achter de groei nemen af, terwijl de arbeidskosten stijgen en de wereld in een fase zit van schuldafbouw. Hij denkt dat de winstmarges het meeste risico lopen in sectoren waarin bedrijven actief zijn uit opkomende landen die profiteren van staatskapitalisme, en lokale voordelen op wereldschaal willen uitbouwen. Vooral concurrenten van Chinese bedrijven die de wereldmarkt betreden zullen daar kwetsbaar voor zijn.