Op de Aziatische beurzen worden de evoluties in Europa op de voet gevolgd, waarbij de aandacht uiteraard op de eerste plaats uitgaat naar Griekenland en Spanje. Ook Duitsland staat vanmorgen in focus, gezien de zware nederlaag die de CDU van Angela Merkel bij de deelstaatverkiezingen leed.

Nationalisatie Spaanse Bankia biedt hoop

De Duitse 10-jaars rente viel vorige week vrijdag weer onder het niveau van 1,50% nadat twee dagen eerder dit nieuwe dieptepunt voor het eerst werd bereikt.

De gedeeltelijke nationalisatie van het Spaanse Bankia lijkt na de koersdruk vorige week goed te zijn ontvangen, maar deze actie zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet genoeg zijn om de bankensector te stabiliseren.

De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties is nog altijd rond de 6%. Vandaag zal Spanje meer maatregelen aankondigen om de bankensector verder te ondersteunen.

Waarschijnlijk worden banken gedwongen meer afschrijvingen te doen op slechte leningen dan in februari was overeengekomen en te herkapitaliseren.

Gesproken wordt over een extra Eur 35 mrd bovenop de Eur 54 mrd in februari en mogelijk extra kapitaalinjecties via het FROB (fonds voor herstructurering van de bankensector) bij banken die als gevolg van extra afschrijving niet meer aan de kapitaaleisen voldoen.

Voor Spanje is dit een moeilijke balans; de banken zullen waarschijnlijk nog veel extra kapitaal nodig hebben, sommige analisten houden rekening met Eur 65-90 mrd, maar extra beroep op Spaanse overheidsmiddelen heeft een renteopdrijvend effect.

Hulp vanuit Europa en/ of het opleggen van verliezen aan achtergestelde obligatiehouders, zoals we bijvoorbeeld in

Ierland hebben gezien, zijn dan ook reële mogelijkheden.

Op de Aziatische beurzen worden de evoluties in Europa op de voet gevolgd, waarbij de aandacht uiteraard op de eerste plaats uitgaat naar Griekenland en Spanje. Ook Duitsland staat vanmorgen in focus, gezien de zware nederlaag die de CDU van Angela Merkel bij de deelstaatverkiezingen leed. Nationalisatie Spaanse Bankia biedt hoop De Duitse 10-jaars rente viel vorige week vrijdag weer onder het niveau van 1,50% nadat twee dagen eerder dit nieuwe dieptepunt voor het eerst werd bereikt. De gedeeltelijke nationalisatie van het Spaanse Bankia lijkt na de koersdruk vorige week goed te zijn ontvangen, maar deze actie zal volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet genoeg zijn om de bankensector te stabiliseren. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties is nog altijd rond de 6%. Vandaag zal Spanje meer maatregelen aankondigen om de bankensector verder te ondersteunen. Waarschijnlijk worden banken gedwongen meer afschrijvingen te doen op slechte leningen dan in februari was overeengekomen en te herkapitaliseren. Gesproken wordt over een extra Eur 35 mrd bovenop de Eur 54 mrd in februari en mogelijk extra kapitaalinjecties via het FROB (fonds voor herstructurering van de bankensector) bij banken die als gevolg van extra afschrijving niet meer aan de kapitaaleisen voldoen. Voor Spanje is dit een moeilijke balans; de banken zullen waarschijnlijk nog veel extra kapitaal nodig hebben, sommige analisten houden rekening met Eur 65-90 mrd, maar extra beroep op Spaanse overheidsmiddelen heeft een renteopdrijvend effect. Hulp vanuit Europa en/ of het opleggen van verliezen aan achtergestelde obligatiehouders, zoals we bijvoorbeeld in Ierland hebben gezien, zijn dan ook reële mogelijkheden.