Met name de Chinese beurs legt weinig overtuigingskracht aan de dag.

Chinese inflatiecijfers op komst

Eind deze week worden de Chinese inflatiecijfers over april gepubliceerd. Verwacht wordt dat de inflatie verder is gedaald van 3,6% in maart naar 3,4% in april.

Het cijfer komt daarmee volgens Theodoor Gilissen Bankiers ruim onder de target voor 2012 van 4%. Dat biedt mogelijkheden voor een wat ruimer monetair beleid op termijn.

Grondverkopen in China fors gedaald

De grondverkopen in China zijn vorig jaar fors gedaald, zo blijkt uit een aantal rapporten. Daarmee wordt nogmaals duidelijk dat de problemen van de lokale overheden steeds scherpere vormen dreigen aan te nemen.

Die lokale overheden zijn namelijk in niet onbelangrijke mate afhankelijk van de inkomsten verbonden aan de verkoop van gronden. Veel overheden zitten tot over de oren in de schulden en kunnen het geld dus goed gebruiken.

De centrale overheid zit met een dilemma opgezadeld: hulp verstrekken aan regio's in moeilijkheden (wat een zeer kostelijke zaak zou zijn) of de markt ondersteunen (en dus een zeepbel in de hand werken).

Chinese vastgoedverkopen kunnen dit jaar met 10% dalen

2012 kondigt zich als een slecht jaar aan voor de Chinese vastgoedsector, de verkopen van huizen en appartementen kunnen dit jaar met 10% of zelfs meer dalen.

Andy Rothman, bij CLSA Asia-Pacific Markets vastgoedstrateeg voor China, is van mening dat de situatie op de markt snel kan verergeren wanneer de regering in Beijing haar beperkende maatregelen niet gaat intrekken.

Rothman sluit zelfs niet uit dat de vastgoedmarkt in de tweede helft van dit jaar gaat crashen, waarbij tegenover een zeer groot aanbod nog slechts een zeer beperkte vraag zal staan.

Met name de Chinese beurs legt weinig overtuigingskracht aan de dag.Chinese inflatiecijfers op komst Eind deze week worden de Chinese inflatiecijfers over april gepubliceerd. Verwacht wordt dat de inflatie verder is gedaald van 3,6% in maart naar 3,4% in april. Het cijfer komt daarmee volgens Theodoor Gilissen Bankiers ruim onder de target voor 2012 van 4%. Dat biedt mogelijkheden voor een wat ruimer monetair beleid op termijn.Grondverkopen in China fors gedaald De grondverkopen in China zijn vorig jaar fors gedaald, zo blijkt uit een aantal rapporten. Daarmee wordt nogmaals duidelijk dat de problemen van de lokale overheden steeds scherpere vormen dreigen aan te nemen. Die lokale overheden zijn namelijk in niet onbelangrijke mate afhankelijk van de inkomsten verbonden aan de verkoop van gronden. Veel overheden zitten tot over de oren in de schulden en kunnen het geld dus goed gebruiken. De centrale overheid zit met een dilemma opgezadeld: hulp verstrekken aan regio's in moeilijkheden (wat een zeer kostelijke zaak zou zijn) of de markt ondersteunen (en dus een zeepbel in de hand werken).Chinese vastgoedverkopen kunnen dit jaar met 10% dalen 2012 kondigt zich als een slecht jaar aan voor de Chinese vastgoedsector, de verkopen van huizen en appartementen kunnen dit jaar met 10% of zelfs meer dalen. Andy Rothman, bij CLSA Asia-Pacific Markets vastgoedstrateeg voor China, is van mening dat de situatie op de markt snel kan verergeren wanneer de regering in Beijing haar beperkende maatregelen niet gaat intrekken. Rothman sluit zelfs niet uit dat de vastgoedmarkt in de tweede helft van dit jaar gaat crashen, waarbij tegenover een zeer groot aanbod nog slechts een zeer beperkte vraag zal staan.