De euro stijgt door naar het hoogste niveau in een maand, maar daarmee zijn natuurlijk niet alle problemen opgelost. Onder de ratinghuizen blijven waakzaam, zo werd vorige week opnieuw duidelijk.

Verlaging kredietrating Nederlandse banken was al verrekend

Moody's heeft in de grootschalige herziening van bankratings nu ook de rating van Nederlandse banken verlaagd. ABN Amro en ING Bank (beiden naar A2) en Rabobank (naar Aa2) gingen met twee stappen omlaag en SNS Bank met één stap (naar Baa2).

Voor SNS was dit volgens Theodoor Gilissen Bankiers

minder dan de mogelijk 3 stappen die Moody's eerder had aangegeven. De verlaging van ING pakte 1 stap negatiever uit dan de eerdere indicatie.

De ratingverlagingen hebben nauwelijks een reactie veroorzaakt omdat deze al was ingeprijsd.

De primaire markt voor bedrijfsobligaties was vorige week geopend, ondanks licht oplopende risico-opslagen voor bedrijfsobligaties.

Onder andere General Electric, Volkswagen en Telecom Italia gaven obligaties uit. Schuldpapier uit opkomende markten presteerde relatief goed, de risico-opslag daalde met ruim 10 bsp.

Beurzen trekken zich niet veel aan van problemen

De toonaangevende internationale aandelenbeurzen leken zich de afgelopen week volgens ABN Amro niet veel aan te trekken van alle problemen die de wereld nog steeds beheersen.

De goede start op maandag kon nog grotendeels worden verklaard uit het omvangrijke bedrag van 100 miljard euro, dat voor de in problemen verkerende Spaanse banken werd gereserveerd.

Later bleek dat het bedrag wel moet worden opgeteld bij de Spaanse staatsschuld, die daardoor boven de 100% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uitkomt.

Hierdoor kroop de Spaanse rente verder omhoog in de richting van de 7%, maar de aandelenmarkten lieten zich daardoor niet meer omlaag drukken.

De euro stijgt door naar het hoogste niveau in een maand, maar daarmee zijn natuurlijk niet alle problemen opgelost. Onder de ratinghuizen blijven waakzaam, zo werd vorige week opnieuw duidelijk.Verlaging kredietrating Nederlandse banken was al verrekend Moody's heeft in de grootschalige herziening van bankratings nu ook de rating van Nederlandse banken verlaagd. ABN Amro en ING Bank (beiden naar A2) en Rabobank (naar Aa2) gingen met twee stappen omlaag en SNS Bank met één stap (naar Baa2). Voor SNS was dit volgens Theodoor Gilissen Bankiers minder dan de mogelijk 3 stappen die Moody's eerder had aangegeven. De verlaging van ING pakte 1 stap negatiever uit dan de eerdere indicatie. De ratingverlagingen hebben nauwelijks een reactie veroorzaakt omdat deze al was ingeprijsd. De primaire markt voor bedrijfsobligaties was vorige week geopend, ondanks licht oplopende risico-opslagen voor bedrijfsobligaties. Onder andere General Electric, Volkswagen en Telecom Italia gaven obligaties uit. Schuldpapier uit opkomende markten presteerde relatief goed, de risico-opslag daalde met ruim 10 bsp.Beurzen trekken zich niet veel aan van problemen De toonaangevende internationale aandelenbeurzen leken zich de afgelopen week volgens ABN Amro niet veel aan te trekken van alle problemen die de wereld nog steeds beheersen. De goede start op maandag kon nog grotendeels worden verklaard uit het omvangrijke bedrag van 100 miljard euro, dat voor de in problemen verkerende Spaanse banken werd gereserveerd. Later bleek dat het bedrag wel moet worden opgeteld bij de Spaanse staatsschuld, die daardoor boven de 100% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) uitkomt. Hierdoor kroop de Spaanse rente verder omhoog in de richting van de 7%, maar de aandelenmarkten lieten zich daardoor niet meer omlaag drukken.