De beleggers reageren positief op de aankondiging van de Europese Centrale Bank dat deze ongelimiteerd staatsobligaties van landen in moeilijkheden gaat inkopen.

Ook de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen in China schenkt de beleggers nieuwe moed. Vandaag was er de aankondiging dat het land meer dan 2000 kilometer nieuwe wegen gaat aanleggen. Andere maatregelen kunnen volgen wanneer de indicatoren verder aangeven dat de groei aan het verzwakken is.

Duistere krachten kunnen ontwikkelde landen parten spelen

Dezelfde duistere krachten waarmee Japan al lange tijd worstelt, kunnen volgens Scott Maher van PIMCO ook andere ontwikkelde landen parten spelen.

Tijdens de Japanse bankencrisis werden in een vroeg stadium deflatieverwachtingen in het economische krachtenveld verdisconteerd, met als gevolg dat de reële korte rente niet negatief bleef en de uitwerking van monetaire ontwikkelingen op de economie stokte. Ofschoon deflatie in de ontwikkelde wereld een risico vormt, is deflatie daar niet in de verwachtingen verdisconteerd.

Een belangrijke verklaring voor de deflatie-uitbraak in Japan was de structuur van de arbeidsmarkt. Deze was anders dan die in de meeste andere ontwikkelde landen.

In Japan begonnen de nominale lonen vanaf het begin van de bankencrisis aan een daling. In de huidige crisis is de reactie van de arbeidsmarkt in ontwikkelde landen een heel andere.

De beleggers reageren positief op de aankondiging van de Europese Centrale Bank dat deze ongelimiteerd staatsobligaties van landen in moeilijkheden gaat inkopen. Ook de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen in China schenkt de beleggers nieuwe moed. Vandaag was er de aankondiging dat het land meer dan 2000 kilometer nieuwe wegen gaat aanleggen. Andere maatregelen kunnen volgen wanneer de indicatoren verder aangeven dat de groei aan het verzwakken is. Duistere krachten kunnen ontwikkelde landen parten spelen Dezelfde duistere krachten waarmee Japan al lange tijd worstelt, kunnen volgens Scott Maher van PIMCO ook andere ontwikkelde landen parten spelen. Tijdens de Japanse bankencrisis werden in een vroeg stadium deflatieverwachtingen in het economische krachtenveld verdisconteerd, met als gevolg dat de reële korte rente niet negatief bleef en de uitwerking van monetaire ontwikkelingen op de economie stokte. Ofschoon deflatie in de ontwikkelde wereld een risico vormt, is deflatie daar niet in de verwachtingen verdisconteerd. Een belangrijke verklaring voor de deflatie-uitbraak in Japan was de structuur van de arbeidsmarkt. Deze was anders dan die in de meeste andere ontwikkelde landen. In Japan begonnen de nominale lonen vanaf het begin van de bankencrisis aan een daling. In de huidige crisis is de reactie van de arbeidsmarkt in ontwikkelde landen een heel andere.