Vanmorgen werd bekendgemaakt de Chinese dienstensector het goed blijft doen. De index van de aankoopmanagers voor deze sector steeg vorige maand tot het hoogste niveau in drie maanden. De index kwam uit op 56,70, tegenover 55,20 tijdens de maand mei.

Doorbraken na nachtelijk overleg Eurotop

De eerste dag van de Eurotop leverde vorige week al meteen een aantal verrassende resultaten op, zo merkt ABN Amro op. Onder druk van de Spaanse premier Rajoy en de Italiaanse premier Monti werd tot diep in de nacht overlegd.

Het resultaat is dat banken vanaf eind van dit jaar toch direct kapitaalversterking kunnen krijgen via het ESM, als toezicht op de Europese bankensector is opgezet.

De senioriteit van de ESM leningen bij de hulp aan de Spaanse bankensector is bovendien geschrapt. Ook is afgesproken dat Spanje en Italië hulp kunnen vragen uit de noodfondsen om de rentetarieven omlaag te krijgen, zonder dat daar een heel bezuinigingsprogramma tegenover staat.

De landen zullen zich moeten houden aan de begrotingsafspraken, waarbij strenge deadlines opgelegd kunnen worden.

Deze doorbraken overtreffen de lage verwachtingen voorafgaand aan de top. Vooral de directe steun van het ESM aan de bankensector is een belangrijke stap, omdat nu de steun aan banken niet direct de schuldpositie van de nationale overheid

verslechtert.

Vanmorgen werd bekendgemaakt de Chinese dienstensector het goed blijft doen. De index van de aankoopmanagers voor deze sector steeg vorige maand tot het hoogste niveau in drie maanden. De index kwam uit op 56,70, tegenover 55,20 tijdens de maand mei.Doorbraken na nachtelijk overleg Eurotop De eerste dag van de Eurotop leverde vorige week al meteen een aantal verrassende resultaten op, zo merkt ABN Amro op. Onder druk van de Spaanse premier Rajoy en de Italiaanse premier Monti werd tot diep in de nacht overlegd. Het resultaat is dat banken vanaf eind van dit jaar toch direct kapitaalversterking kunnen krijgen via het ESM, als toezicht op de Europese bankensector is opgezet. De senioriteit van de ESM leningen bij de hulp aan de Spaanse bankensector is bovendien geschrapt. Ook is afgesproken dat Spanje en Italië hulp kunnen vragen uit de noodfondsen om de rentetarieven omlaag te krijgen, zonder dat daar een heel bezuinigingsprogramma tegenover staat. De landen zullen zich moeten houden aan de begrotingsafspraken, waarbij strenge deadlines opgelegd kunnen worden. Deze doorbraken overtreffen de lage verwachtingen voorafgaand aan de top. Vooral de directe steun van het ESM aan de bankensector is een belangrijke stap, omdat nu de steun aan banken niet direct de schuldpositie van de nationale overheid verslechtert.