De belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren. De beleggers beseffen dat Spanje inderdaad problemen oplevert, maar dat ook Griekenland nog niet veilig thuis is. De Grieken moeten nog steeds een acceptabele regering op de been krijgen.

Wat met het Spaanse reddingsfonds?

De Duitse rente is vorige week flink gestegen. De 10-jaars rente staat nu 15 bps hoger op 1,45% in vergelijking met het dieptepunt op maandag van 1,30% en ruim 30 bps hoger vanaf het dieptepunt deze maand van 1,12% op 1 juni.

In tegenstelling tot het beeld van de afgelopen periode ging deze stijging volgens Theodoor Gilissen Bankiers gepaard met oplopende rentes in de perifere landen.

De opluchting van de Eur 100 mrd aan steun voor de Spaanse bankensector was vorige week maandagochtend van zeer

korte duur.

Het is nog niet duidelijk op welke manier het geld beschikbaar wordt gesteld. De voorkeur lijkt uit te gaan voor het ESM; in dat geval zullen bestaande Spaanse obligatiehouders achtergesteld worden aan de ESM leningen.

Omdat het ESM nog niet is geratificeerd, is volgens Theodoor Gilissen Bankiers gebruik van het EFSF ook nog mogelijk. De Spaanse 10-jaars rente liep op en bereikte donderdag zelfs kortstondig de 7%.

Dit kwam mede door de ratingverlaging van Moody's op woensdag. Die verlaagde de rating met 3 stappen naar Baa3 en houdt een negatief vooruitzicht op de rating.

Door deze ratingverlaging balanceert het land op de rand van 'junk'. Mocht het Canadese ratingbureau DBRS de rating ook verlagen naar de BBBcategorie, dan heeft dit consequenties voor de berekening van de margins voor het onderpand van Spaanse staatsobligaties bij de liquiditeitsverschaffing van de ECB aan banken.

De belangrijkste indices blijven dicht bij het slotniveau van gisteren. De beleggers beseffen dat Spanje inderdaad problemen oplevert, maar dat ook Griekenland nog niet veilig thuis is. De Grieken moeten nog steeds een acceptabele regering op de been krijgen.Wat met het Spaanse reddingsfonds? De Duitse rente is vorige week flink gestegen. De 10-jaars rente staat nu 15 bps hoger op 1,45% in vergelijking met het dieptepunt op maandag van 1,30% en ruim 30 bps hoger vanaf het dieptepunt deze maand van 1,12% op 1 juni. In tegenstelling tot het beeld van de afgelopen periode ging deze stijging volgens Theodoor Gilissen Bankiers gepaard met oplopende rentes in de perifere landen. De opluchting van de Eur 100 mrd aan steun voor de Spaanse bankensector was vorige week maandagochtend van zeer korte duur. Het is nog niet duidelijk op welke manier het geld beschikbaar wordt gesteld. De voorkeur lijkt uit te gaan voor het ESM; in dat geval zullen bestaande Spaanse obligatiehouders achtergesteld worden aan de ESM leningen. Omdat het ESM nog niet is geratificeerd, is volgens Theodoor Gilissen Bankiers gebruik van het EFSF ook nog mogelijk. De Spaanse 10-jaars rente liep op en bereikte donderdag zelfs kortstondig de 7%. Dit kwam mede door de ratingverlaging van Moody's op woensdag. Die verlaagde de rating met 3 stappen naar Baa3 en houdt een negatief vooruitzicht op de rating. Door deze ratingverlaging balanceert het land op de rand van 'junk'. Mocht het Canadese ratingbureau DBRS de rating ook verlagen naar de BBBcategorie, dan heeft dit consequenties voor de berekening van de margins voor het onderpand van Spaanse staatsobligaties bij de liquiditeitsverschaffing van de ECB aan banken.