Dit komt overeen met de VS, waar specifieke pensioenrekeningen ook een groot deel van het spaargeld voor hun rekening nemen, hetgeen erop wijst dat formele pensioenrekeningen een grotere rol spelen in volgroeide markten.

Brigitte Miksa, Hoofd van International Pensions bij Allianz, zegt: "In de onderzochte landen spaart men veel meer uit voorzorg dan in bijvoorbeeld de VS.

Dit kan zijn wegens grotere financiële onzekerheid in de toekomst die te maken heeft met regelgeving of onverwachte medische uitgaven.

Andere risicoperceptie in VS

Een eerdere studie in de VS toonde een ander risicoperceptie. Hier, mede wegens de financiële crisis en het relatief hoge aandeel van aandelen in pensioenregelingen, zien particuliere investeerders kapitaalmarkten als het belangrijkste risico voor hun pensioen."

De vergelijking toont niet alleen andere investeringspatronen en risicobeoordelingen, maar ook verschillen in het besluitvormingsproces.

15% van de respondenten in de VS vertrouwt op een adviseur voor pensioenplanning, terwijl in Azië dit percentage niet hoger komt dan 4%.

Amerikanen zijn meer tevreden dan Aziatische beleggers

Andreas Hilka, Hoofd Pensioenen bij Allianz Global Investors, zegt: "In een volgroeide markt als de VS vertrouwen mensen meer op advies dan in minder volgroeide markten.

Met voortdurende volatiliteit op de kapitaalmarkten is een cruciale vraag hoe adviseurs vertrouwen kunnen winnen en opbouwen. Het is in dit kader interessant dat particuliere investeerders in een volgroeide markt als de VS over het geheel meer tevredenheid tonen met pensioenplanning dan Aziatische beleggers."

Mensen in de VS zijn het meest tevreden met hun pensioenplanning, gevolgd door Singapore, Hong Kong en Taiwan. Particulieren in Zuid-Korea zijn aanmerkelijk ontevredener met hun pensioenplanning.

Maar liefst 79% van hen meent vergissingen te hebben gemaakt bij de planning van het pensioen.

In toenemende mate moeten mensen wereldwijd voor zelf sparen voor het pensioen. Dat geldt met name voor de welvarende groep die in dit onderzoek onder de loep is genomen omdat de uitbetaling van publieke pensioenregelingen nog relatief laag is.

Dit wordt ondersteund door de manier waarop zij zich informeren, wie ze consulteren en welke investeringsopties zij passend vinden.

De diversiteit van Azië wordt gereflecteerd in de manier waarop men het pensioen financiert: passende, lokale oplossingen zijn nodig voor het faciliteren van financiële zekerheid na pensionering.

Dit komt overeen met de VS, waar specifieke pensioenrekeningen ook een groot deel van het spaargeld voor hun rekening nemen, hetgeen erop wijst dat formele pensioenrekeningen een grotere rol spelen in volgroeide markten. Brigitte Miksa, Hoofd van International Pensions bij Allianz, zegt: "In de onderzochte landen spaart men veel meer uit voorzorg dan in bijvoorbeeld de VS. Dit kan zijn wegens grotere financiële onzekerheid in de toekomst die te maken heeft met regelgeving of onverwachte medische uitgaven. Andere risicoperceptie in VS Een eerdere studie in de VS toonde een ander risicoperceptie. Hier, mede wegens de financiële crisis en het relatief hoge aandeel van aandelen in pensioenregelingen, zien particuliere investeerders kapitaalmarkten als het belangrijkste risico voor hun pensioen." De vergelijking toont niet alleen andere investeringspatronen en risicobeoordelingen, maar ook verschillen in het besluitvormingsproces. 15% van de respondenten in de VS vertrouwt op een adviseur voor pensioenplanning, terwijl in Azië dit percentage niet hoger komt dan 4%. Amerikanen zijn meer tevreden dan Aziatische beleggers Andreas Hilka, Hoofd Pensioenen bij Allianz Global Investors, zegt: "In een volgroeide markt als de VS vertrouwen mensen meer op advies dan in minder volgroeide markten. Met voortdurende volatiliteit op de kapitaalmarkten is een cruciale vraag hoe adviseurs vertrouwen kunnen winnen en opbouwen. Het is in dit kader interessant dat particuliere investeerders in een volgroeide markt als de VS over het geheel meer tevredenheid tonen met pensioenplanning dan Aziatische beleggers." Mensen in de VS zijn het meest tevreden met hun pensioenplanning, gevolgd door Singapore, Hong Kong en Taiwan. Particulieren in Zuid-Korea zijn aanmerkelijk ontevredener met hun pensioenplanning. Maar liefst 79% van hen meent vergissingen te hebben gemaakt bij de planning van het pensioen. In toenemende mate moeten mensen wereldwijd voor zelf sparen voor het pensioen. Dat geldt met name voor de welvarende groep die in dit onderzoek onder de loep is genomen omdat de uitbetaling van publieke pensioenregelingen nog relatief laag is. Dit wordt ondersteund door de manier waarop zij zich informeren, wie ze consulteren en welke investeringsopties zij passend vinden. De diversiteit van Azië wordt gereflecteerd in de manier waarop men het pensioen financiert: passende, lokale oplossingen zijn nodig voor het faciliteren van financiële zekerheid na pensionering.