Deze waarschuwing komt niet van de eerste de beste. Hugh White, een professor aan de Australian National University en een voormalige medewerker van het ministerie van Defensie van zijn land, ziet de situatie in de komende maanden van kwaad naar erger evolueren.

Eerder deze week kwamen Chinese vliegtuigen dicht in de buurt van het Japanse luchtruim. De nieuwe Japanse premier Shenzo Abe heeft anderzijds een krachtige houding beloofd in de Japanse opstelling met betrekking tot het conflict. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst.

In een interview met de Sydney Morning Herald verklaarde White dat we momenteel aan alle voorwaarden voldoen die tot een oorlog kunnen leiden, ook al is die in niemands voordeel. We hebben een conflict over iets wat eigenlijk niet veel waard is en de geschiedenis leert dat de meeste oorlogen over zoiets onbenulligs beginnen.

White houdt rekening met een langdurig conflict, waarbij uiteindelijk ook de Verenigde Staten betrokken zullen raken. China zal namelijk willen uittesten hoe slagvaardig de Amerikaanse regering momenteel is. Uiteindelijk zal de wereldheerschappij dus de inzet van het conflict zijn.

Deze waarschuwing komt niet van de eerste de beste. Hugh White, een professor aan de Australian National University en een voormalige medewerker van het ministerie van Defensie van zijn land, ziet de situatie in de komende maanden van kwaad naar erger evolueren. Eerder deze week kwamen Chinese vliegtuigen dicht in de buurt van het Japanse luchtruim. De nieuwe Japanse premier Shenzo Abe heeft anderzijds een krachtige houding beloofd in de Japanse opstelling met betrekking tot het conflict. Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst. In een interview met de Sydney Morning Herald verklaarde White dat we momenteel aan alle voorwaarden voldoen die tot een oorlog kunnen leiden, ook al is die in niemands voordeel. We hebben een conflict over iets wat eigenlijk niet veel waard is en de geschiedenis leert dat de meeste oorlogen over zoiets onbenulligs beginnen. White houdt rekening met een langdurig conflict, waarbij uiteindelijk ook de Verenigde Staten betrokken zullen raken. China zal namelijk willen uittesten hoe slagvaardig de Amerikaanse regering momenteel is. Uiteindelijk zal de wereldheerschappij dus de inzet van het conflict zijn.