Australische economie groeit veel sterker dan verwacht

Bij de wereldwijde economische opleving wordt het voortouw genomen door de Australische economie, zo bleek vanmorgen eens te meer.

De Reserve Bank of Australia verhoogde onlangs tot tweemaal toe haar basisrente en trok vanmorgen ook de economische groeiprognoses op.

Gouverneur Glenn Stevens van de centrale bank stelde bovendien verdere renteverhogingen in het vooruitzicht. Hij verwacht dat het Australische BBP dit jaar met 1,75% gaat groeien, waar volgend jaar een groei met 3,25% wordt verwacht.

Eerder was Stevens uitgegaan van een groei met respectievelijk 0,50% en 2,25%. Dat eerder is nog maar drie maanden geleden, zodat de Australische economie in een zeer snel tempo groeit.

Het optimisme van de Australische bank zal automatisch druk op de rente blijven uitoefenen. Mogelijk zal de centrale bank in december even niets doen, maar daarna lijkt een volgende rente-ingreep waarschijnlijk.

Inmiddels blijft de Australische dollar maar in waarde stijgen, zodat deze week de grootste stijging in een maand zou opgetekend kunnen worden. Nog meer renteverhogingen kunnen de koers van de dollar verder opstuwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content