De basisrente staat in Australië nu op 4,50%, inclusief de nieuwe renteverhoging met nogmaals een kwart procent. De renteverhoging is ingegeven door de vrees voor een versnelling van de inflatie.

Gouverneur Glenn Stevens van de Reserve Bank of Australia zei in de toelichting op de beslissing dat hij kost wat kost wil vermijden dat de inflatie vaste voet aan de grond krijgt in de economie.

De serie renteverhogingen dreigt echter de regering van premier Kevin Rudd met een handicap op te zadelen in de verkiezingen die volgend jaar georganiseerd moeten worden.

Rudd heeft zich al de woede van de mijnbouwbedrijven op het lijf gehaald door gisteren de belasting op hun activiteiten te verhogen. De premier stelt volgende week zijn budget voor.

De basisrente staat in Australië nu op 4,50%, inclusief de nieuwe renteverhoging met nogmaals een kwart procent. De renteverhoging is ingegeven door de vrees voor een versnelling van de inflatie. Gouverneur Glenn Stevens van de Reserve Bank of Australia zei in de toelichting op de beslissing dat hij kost wat kost wil vermijden dat de inflatie vaste voet aan de grond krijgt in de economie. De serie renteverhogingen dreigt echter de regering van premier Kevin Rudd met een handicap op te zadelen in de verkiezingen die volgend jaar georganiseerd moeten worden. Rudd heeft zich al de woede van de mijnbouwbedrijven op het lijf gehaald door gisteren de belasting op hun activiteiten te verhogen. De premier stelt volgende week zijn budget voor.