Reserve Bank gouverneur Glenn Stevens gaf bovendien aan dat de renteverhoging niet de laatste zou kunnen zijn. De basisrente bedraagt in Australië nu 3,25%, waar dat voordien maar 3% was.

Van de 20 economen die door Bloomberg News werden gepolst, had maar één renteverhoging in het vooruitzicht gesteld, zodat de beweging alleszins als een verrassing kwam.

Su-Lin Ong, senior econoom bij RBC Capital Markets Ltd. in Sidney: "Australië profiteert uiteraard van het feit dat enkele belangrijke Aziatische handelspartners van het land het economisch veel beter doen."

In Australië stijgt het aantal vacatures weer, evenals de huizenprijzen en de kleinhandelsverkopen. Bovendien nemen de zakelijke activiteiten toe en stijgt het consumentenvertrouwen.

Stevens verwacht dat de Australische economie in de komende 12 maanden zal blijven groeien en dat de inflatie binnen de vooropgestelde vork van 2 tot 3% gaat blijven.

Reserve Bank gouverneur Glenn Stevens gaf bovendien aan dat de renteverhoging niet de laatste zou kunnen zijn. De basisrente bedraagt in Australië nu 3,25%, waar dat voordien maar 3% was. Van de 20 economen die door Bloomberg News werden gepolst, had maar één renteverhoging in het vooruitzicht gesteld, zodat de beweging alleszins als een verrassing kwam. Su-Lin Ong, senior econoom bij RBC Capital Markets Ltd. in Sidney: "Australië profiteert uiteraard van het feit dat enkele belangrijke Aziatische handelspartners van het land het economisch veel beter doen." In Australië stijgt het aantal vacatures weer, evenals de huizenprijzen en de kleinhandelsverkopen. Bovendien nemen de zakelijke activiteiten toe en stijgt het consumentenvertrouwen. Stevens verwacht dat de Australische economie in de komende 12 maanden zal blijven groeien en dat de inflatie binnen de vooropgestelde vork van 2 tot 3% gaat blijven.