Gouverneur Glenn Stevens van de Reserve Bank of Australia verhoogde de basisrente niet onverwacht met een kwart procent. Volgens een onderzoek had een merendeel van de ondervraagden zo'n rentestijging verwacht.

De Australische economie heeft beter dan de andere wereldeconomieën weerstand geboden aan de crisis. Van een recessie was in het land, in tegenstelling tot in de meeste andere landen, geen sprake.

De afgelopen maanden was in Australië sprake van een heuse boom in de tewerkstelling. De Reserve Bank of Australia heeft inmiddels haar basisrente al vier keer verhoogd, waarbij vorige maand een rustpauze werd ingelast.

Alles wijst er echter op dat er nog meer rentestijgingen zitten aan te komen. Stevens suggereerde vorige week dat er minstens drie verhoging met 0,25% kunnen komen. Mogelijk zullen die renteverhogingen gespreid worden in de tijd, kwestie van voorzichtig te werk te gaan.

Gouverneur Glenn Stevens van de Reserve Bank of Australia verhoogde de basisrente niet onverwacht met een kwart procent. Volgens een onderzoek had een merendeel van de ondervraagden zo'n rentestijging verwacht. De Australische economie heeft beter dan de andere wereldeconomieën weerstand geboden aan de crisis. Van een recessie was in het land, in tegenstelling tot in de meeste andere landen, geen sprake. De afgelopen maanden was in Australië sprake van een heuse boom in de tewerkstelling. De Reserve Bank of Australia heeft inmiddels haar basisrente al vier keer verhoogd, waarbij vorige maand een rustpauze werd ingelast. Alles wijst er echter op dat er nog meer rentestijgingen zitten aan te komen. Stevens suggereerde vorige week dat er minstens drie verhoging met 0,25% kunnen komen. Mogelijk zullen die renteverhogingen gespreid worden in de tijd, kwestie van voorzichtig te werk te gaan.