Australische centrale bank kan basisrente opnieuw gaan verhogen

Gaat de Australische bank haar basisrente volgende week opnieuw verhogen? De kans op zo’n renteverhoging is groter geworden na de publicatie van de inflatiecijfers voor het derde kwartaal.

Over dat derde kwartaal steeg de inflatie met 1%, waardoor de stijging op jaarbasis op 1,30% bedroeg. De hogere inflatie had vooral te maken met duurdere prijzen voor elektriciteit, olie en water.

De stijging was groter dan verwacht, want de consensusverwachting lag slechts op een stijging met 0,90% op kwartaalbasis en van 1,20% op jaarbasis. De inflatie neemt dus sneller toe dan verwacht.

De meeste analisten verwachten dan ook dat de Australische centrale bank niet zal aarzelen om de rente opnieuw op te trekken. De Reserve Bank of Australia was de eerste grote centrale bank die op 6 oktober de rente verhoogde.

De basisrente ging toen van 3% naar 3,25%, waarbij die 3% een dieptepunt was voor de afgelopen 50 jaar. Voor volgende week wordt opnieuw een rentestijging met een kwart procent verwacht.

Minister van Financiën Wayne Swan weigerde commentaar te geven op de inflatiecijfers, hij gaf alleen aan date een inflatie van 1,30% historisch gezien erg laag blijft.

De basisrente in Australië stond op 7,25% voor de crisis begon. De centrale bank heeft dus haar basisrente met 4,25% verlaagd sinds september 2008. De rentetrend lijkt nu weer te zijn omgebogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content