Australië combineert een bescheiden publiek pensioenstelsel met goed ontwikkelde vormen van aanvullend pensioen, waardoor het systeem het minst onder druk staat.

Australië wordt gevolgd door Zweden, Nieuw Zeeland, Noorwegen en Nederland.

De westerse Europese landen profiteren van het feit dat hun uitgebreide pensioenstelsels rusten op sterke en goed gefinancierde fundamenten.

Zweden en Noorwegen hebben bovendien relatief sterke overheidsfinanciën. Noorwegen is Nederland ten opzichte van 2011 zelfs voorbijgestreefd vanwege zijn betere begrotingssituatie.

Daarnaast zorgden de hoge wettelijke pensioensleeftijd en de bescheiden vergrijzing voor een hoge notering op de ranglijst.

Australië combineert een bescheiden publiek pensioenstelsel met goed ontwikkelde vormen van aanvullend pensioen, waardoor het systeem het minst onder druk staat. Australië wordt gevolgd door Zweden, Nieuw Zeeland, Noorwegen en Nederland. De westerse Europese landen profiteren van het feit dat hun uitgebreide pensioenstelsels rusten op sterke en goed gefinancierde fundamenten. Zweden en Noorwegen hebben bovendien relatief sterke overheidsfinanciën. Noorwegen is Nederland ten opzichte van 2011 zelfs voorbijgestreefd vanwege zijn betere begrotingssituatie. Daarnaast zorgden de hoge wettelijke pensioensleeftijd en de bescheiden vergrijzing voor een hoge notering op de ranglijst.