Vooral de Nikkei in Tokio krijgt vandaag klappen, deze index moet zowat anderhalf procent prijsgeven en valt terug onder het niveau van 10.000 punten.

Onverwacht deficiet op de handelsbalans

Australië boekte in februari onverwacht een deficiet op de handelsbalans en dit al voor de tweede dag op rij. Dat tekort was op de eerste plaats het gevolg van een terugval in de export van steenkool en basismetalen. In reactie op de publicatie van de handelscijfers viel de Australische dollar terug tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 2 oe maand.

Het handelsdeficiet kwam in februari uit op 480 miljoen Australische dollar, tegenover 971 miljoen Australische dollar in januari. Het is volgens het Bureau of Statistics de eerste keer in twee jaar dat er een tekort is op de handelsbalans. De consensusverwachting bij de analisten lag op een surplus van 1,10 miljard Australische dollar, zodat er wel degelijk sprake was een negatieve verrassing.

De totale waarde van de export van steenkool, na ijzererts het belangrijkste exportproduct van het land, kwam nog uit op 3,40 miljard Australische dollar. Dat er minder steenkool wordt geëxporteerd, heeft uiteraard te maken met de economische groeivertraging in China en in mindere mate in India. Als gevolg van de tegenvallende macro-economische cijfers neemt de druk toe om de rente opnieuw te verlagen.

Vooral de Nikkei in Tokio krijgt vandaag klappen, deze index moet zowat anderhalf procent prijsgeven en valt terug onder het niveau van 10.000 punten. Onverwacht deficiet op de handelsbalans Australië boekte in februari onverwacht een deficiet op de handelsbalans en dit al voor de tweede dag op rij. Dat tekort was op de eerste plaats het gevolg van een terugval in de export van steenkool en basismetalen. In reactie op de publicatie van de handelscijfers viel de Australische dollar terug tot een nieuw dieptepunt voor de afgelopen 2 oe maand. Het handelsdeficiet kwam in februari uit op 480 miljoen Australische dollar, tegenover 971 miljoen Australische dollar in januari. Het is volgens het Bureau of Statistics de eerste keer in twee jaar dat er een tekort is op de handelsbalans. De consensusverwachting bij de analisten lag op een surplus van 1,10 miljard Australische dollar, zodat er wel degelijk sprake was een negatieve verrassing. De totale waarde van de export van steenkool, na ijzererts het belangrijkste exportproduct van het land, kwam nog uit op 3,40 miljard Australische dollar. Dat er minder steenkool wordt geëxporteerd, heeft uiteraard te maken met de economische groeivertraging in China en in mindere mate in India. Als gevolg van de tegenvallende macro-economische cijfers neemt de druk toe om de rente opnieuw te verlagen.