Die belasting stuitte binnen de sector op heel wat weerstand. Inmiddels is premier Kevin Rudd van het voorplan verdwenen, zijn opvolgster Julia Gillard heeft verregaande toegevingen gedaan.

De belangrijkste toegeving was een verlaging van de belasting van 40% naar 30% voor ijzererts en steenkool. Bovendien wordt de belasting maar geheven op driekwart van de waarde van de export.

John Robinson, chairman van Global Mining Investments, merkte op dat de Australische regering een verbazende toegeving had gedaan, meer dan waar de sector op had durven rekenenen. Aan de huidige voorwaarden kunnen de mijnbouwgroepen volgens Robinson wel met de belasting regelen.

Tim Schroeders, fondsbeheerder bij Pengana Capital, is van mening dat de rust in de sector nu kan terugkeren. Xstrata heeft alvast de hervatting van de investeringen aangekondigd.

Die belasting stuitte binnen de sector op heel wat weerstand. Inmiddels is premier Kevin Rudd van het voorplan verdwenen, zijn opvolgster Julia Gillard heeft verregaande toegevingen gedaan. De belangrijkste toegeving was een verlaging van de belasting van 40% naar 30% voor ijzererts en steenkool. Bovendien wordt de belasting maar geheven op driekwart van de waarde van de export. John Robinson, chairman van Global Mining Investments, merkte op dat de Australische regering een verbazende toegeving had gedaan, meer dan waar de sector op had durven rekenenen. Aan de huidige voorwaarden kunnen de mijnbouwgroepen volgens Robinson wel met de belasting regelen. Tim Schroeders, fondsbeheerder bij Pengana Capital, is van mening dat de rust in de sector nu kan terugkeren. Xstrata heeft alvast de hervatting van de investeringen aangekondigd.