Maandenlang liep het bijzonder gesmeerd op de Europese beurzen. Maar de jongste weken is er flink de klad in gekomen. Beleggers gingen na de stevige, lange klim in de eerste vier maanden op zoek naar 'excuses' om te kunnen winstnemen. En de Griekse rebellen premier

"Tsipras en Varoufakis geven beleggers het perfecte excuus om te kunnen winstnemen"

AlexisTsipras en zijn minister van financiën Yanis Varoufakis zorgen voor het perfecte excuus. De dissidente verklaringen komende vanuit Athene zorgen voor een ander, niet eerder gehoord geluid bij de politieke leiders binnen de eurozone.

Er is tijd gekocht in juni. Maar dichterbij een akkoord zijn we in de jongste dagen en weken niet gekomen. De visies lopen ver uit elkaar en beide partijen blijven (voorlopig??) koppig op hun standpunt. Een crisis rond Griekenland aan het begin van de zomervakantie mogen we dus niet uitsluiten.

Knoop ontwarren

Dan maar hals over kop onze aandelenposities beginnen liquideren? Niet meteen. Tot nog toe hebben we aan onze verwachting van een terugval in één adem toegevoegd dat we dit als een gezonde, tijdelijke correctie zagen. Dus (nog) geen structurele marktommekeer. Laten we echter meteen duidelijk zijn, zolang de Griekse knoop niet wordt ontward, kunnen de Europese beurzen de draad van de stijgende tendens uit het jaarbegin niet terug opnemen.

Daarbij komt nog dat we op de obligatiemarkten een tegenreactie hebben gezien. Maanden en jaren hebben we een spectaculaire rentedaling gezien, mede geforceerd door een uiterst soepele monetaire politiek van de centrale banken. Maar de jongste weken zagen we in Europa een rente-opstoot. Ook dat heeft geen goed gedaan aan de Europese beurzen. Al is die rentestijging minder dramatisch dan op het eerste gezicht lijkt. Omdat de klim een gevolg is van een betere conjunctuur in de eurozone en vooral opwaartse inflatieverwachtingen. Het risico van deflatie is afgewend en dat is ook voor aandelenbeleggers een goede zaak.

Waakzaamheid

"Zich nu halsoverkop op de aandelenmarkten storten, lijkt ons dan ook geen goed idee"

Slotsom is dat er wat meer reden tot waakzaamheid is dan enkele weken geleden voor beleggers. De vanzelfsprekendheid van de stijging is er niet meer. Dat we nog een tijdje aanmodderen, mag zeker niet worden uitgesloten. Zich nu halsoverkop op de aandelenmarkten storten, lijkt ons dan ook geen goed idee. Evenmin als in paniek zijn aandelen volop buitengooien.

Wat cash aan de kant houden, de aandelenportefeuille eventueel tijdelijk afdekken met wat putopties op een Europese beursindex als verzekeringspremie of wat meer dollars aanhouden en/of goud kopen, zijn manieren om zich te beschermen, mocht het door Griekenland minstens even (heftig) branden op de (Europese) financiële markten.

Maandenlang liep het bijzonder gesmeerd op de Europese beurzen. Maar de jongste weken is er flink de klad in gekomen. Beleggers gingen na de stevige, lange klim in de eerste vier maanden op zoek naar 'excuses' om te kunnen winstnemen. En de Griekse rebellen premier AlexisTsipras en zijn minister van financiën Yanis Varoufakis zorgen voor het perfecte excuus. De dissidente verklaringen komende vanuit Athene zorgen voor een ander, niet eerder gehoord geluid bij de politieke leiders binnen de eurozone. Er is tijd gekocht in juni. Maar dichterbij een akkoord zijn we in de jongste dagen en weken niet gekomen. De visies lopen ver uit elkaar en beide partijen blijven (voorlopig??) koppig op hun standpunt. Een crisis rond Griekenland aan het begin van de zomervakantie mogen we dus niet uitsluiten. Dan maar hals over kop onze aandelenposities beginnen liquideren? Niet meteen. Tot nog toe hebben we aan onze verwachting van een terugval in één adem toegevoegd dat we dit als een gezonde, tijdelijke correctie zagen. Dus (nog) geen structurele marktommekeer. Laten we echter meteen duidelijk zijn, zolang de Griekse knoop niet wordt ontward, kunnen de Europese beurzen de draad van de stijgende tendens uit het jaarbegin niet terug opnemen. Daarbij komt nog dat we op de obligatiemarkten een tegenreactie hebben gezien. Maanden en jaren hebben we een spectaculaire rentedaling gezien, mede geforceerd door een uiterst soepele monetaire politiek van de centrale banken. Maar de jongste weken zagen we in Europa een rente-opstoot. Ook dat heeft geen goed gedaan aan de Europese beurzen. Al is die rentestijging minder dramatisch dan op het eerste gezicht lijkt. Omdat de klim een gevolg is van een betere conjunctuur in de eurozone en vooral opwaartse inflatieverwachtingen. Het risico van deflatie is afgewend en dat is ook voor aandelenbeleggers een goede zaak.Slotsom is dat er wat meer reden tot waakzaamheid is dan enkele weken geleden voor beleggers. De vanzelfsprekendheid van de stijging is er niet meer. Dat we nog een tijdje aanmodderen, mag zeker niet worden uitgesloten. Zich nu halsoverkop op de aandelenmarkten storten, lijkt ons dan ook geen goed idee. Evenmin als in paniek zijn aandelen volop buitengooien.Wat cash aan de kant houden, de aandelenportefeuille eventueel tijdelijk afdekken met wat putopties op een Europese beursindex als verzekeringspremie of wat meer dollars aanhouden en/of goud kopen, zijn manieren om zich te beschermen, mocht het door Griekenland minstens even (heftig) branden op de (Europese) financiële markten.