Tijdens een beleggersdag heeft AstraZeneca nieuwe strategische initiatieven onthuld, waaronder kostenbesparingen en meer focus op kansrijke sectoren in de gezondheidszorg.

De plannen hebben naar de mening van ABN Amro geen invloed op de intrinsieke waarde van het aandeel, die USD 50 bedraagt. Dat is iets hoger dan de huidige koers.

De fundamentele outlook van AstraZeneca blijft uitdagend vanwege het grote aantal patentverliezen en de magere pijplijn aan nieuwe producten.

Als men kijkt naar de waardering lijkt het erop dat de markt de problemen overschat. AstraZeneca beschikt nog altijd over een sterke portfolio met hoge marges. Maar het gebrek aan perspectief op nieuwe middelen en het verlies van patenten zorgt voor negatief sentiment onder beleggers.

Het bedrijf wil tot 2016 5.000 banen schrappen en zo USD 800 miljoen besparen. De reorganisatie zadelt de farmaceut op met een eenmalige last van USD 2,3 miljard.

ABN Amro ziet het als noodzakelijke ingreep om de patentverliezen op te vangen, maar er moeten ook meer nieuwe producten ontwikkeld worden. AstraZeneca wil zich toeleggen op middelen tegen diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, kanker, immuniteitsziekten en longproblemen.

Door deze strategiewijziging zou de productiviteit van het bedrijf kunnen verbeteren.

Het bedrijf bestempelde verder de gemiddelde analistenverwachting van USD 21,5 miljard omzet in 2018 als te laag.

De analisten van ABN Amro denken echter dat het nog een hele klus zal worden om dat niveau te halen. De farmaceut heeft een geschiedenis van veel beloven en weinig leveren.

Daarom moet ook de belofte dat het dividend overeind blijft met argwaan worden bekeken. ABN Amro denkt dat het dividend wordt verlaagd omdat de komende vijf jaar de omzet jaarlijks met 10% zal dalen.

Tijdens een beleggersdag heeft AstraZeneca nieuwe strategische initiatieven onthuld, waaronder kostenbesparingen en meer focus op kansrijke sectoren in de gezondheidszorg. De plannen hebben naar de mening van ABN Amro geen invloed op de intrinsieke waarde van het aandeel, die USD 50 bedraagt. Dat is iets hoger dan de huidige koers. De fundamentele outlook van AstraZeneca blijft uitdagend vanwege het grote aantal patentverliezen en de magere pijplijn aan nieuwe producten. Als men kijkt naar de waardering lijkt het erop dat de markt de problemen overschat. AstraZeneca beschikt nog altijd over een sterke portfolio met hoge marges. Maar het gebrek aan perspectief op nieuwe middelen en het verlies van patenten zorgt voor negatief sentiment onder beleggers. Het bedrijf wil tot 2016 5.000 banen schrappen en zo USD 800 miljoen besparen. De reorganisatie zadelt de farmaceut op met een eenmalige last van USD 2,3 miljard. ABN Amro ziet het als noodzakelijke ingreep om de patentverliezen op te vangen, maar er moeten ook meer nieuwe producten ontwikkeld worden. AstraZeneca wil zich toeleggen op middelen tegen diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, kanker, immuniteitsziekten en longproblemen. Door deze strategiewijziging zou de productiviteit van het bedrijf kunnen verbeteren. Het bedrijf bestempelde verder de gemiddelde analistenverwachting van USD 21,5 miljard omzet in 2018 als te laag. De analisten van ABN Amro denken echter dat het nog een hele klus zal worden om dat niveau te halen. De farmaceut heeft een geschiedenis van veel beloven en weinig leveren. Daarom moet ook de belofte dat het dividend overeind blijft met argwaan worden bekeken. ABN Amro denkt dat het dividend wordt verlaagd omdat de komende vijf jaar de omzet jaarlijks met 10% zal dalen.