De winst kwam in het laatste kwartaal van afgelopen jaar 8% lager uit op USD 1,84 miljard, ofwel USD 1,56 per aandeel. De omzet daalde met 16% tot USD 7,28 miljard.

De farmaceut ziet de omzet dit jaar opnieuw met 5 tot 9% verslechteren, waar analisten gemiddeld op 3% rekenden.

AstraZeneca zag in 2012 het patent op enkele belangrijke medicijnen verlopen, goed voor bijna 40% van de omzet. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen verloopt traag en wordt door tegenslagen gekenmerkt.

ABN Amro handhaaft de opinie verkopen voor het aandeel. Niet alleen de inkomsten staan onder druk, ook de nieuwe top van AstraZeneca lijkt zich geen raad te weten met het bedrijf. Een overname in de biotechsector kan het tij keren, maar daaraan hangt een stevig prijskaartje.

De twaalf miljard dollar die AstraZeneca in kas heeft, is ontoereikend voor een interessante prooi. De balans van het bedrijf is gezond, en staat USD 30 tot 40 miljard aan uitgaven toe, maar aandeelhouders zullen een dergelijke stap niet toejuichen.

Het gros van de aandelen van het bedrijf is in handen van Britse pensioenfondsen die blij zijn met het 6% dividendrendement dat nog altijd wordt uitgekeerd.

Dat hoge percentage is echter niet vol te houden. De analisten van ABN Amro raden beleggers daarom aan op weg te blijven van AstraZeneca.

De winst kwam in het laatste kwartaal van afgelopen jaar 8% lager uit op USD 1,84 miljard, ofwel USD 1,56 per aandeel. De omzet daalde met 16% tot USD 7,28 miljard. De farmaceut ziet de omzet dit jaar opnieuw met 5 tot 9% verslechteren, waar analisten gemiddeld op 3% rekenden. AstraZeneca zag in 2012 het patent op enkele belangrijke medicijnen verlopen, goed voor bijna 40% van de omzet. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen verloopt traag en wordt door tegenslagen gekenmerkt. ABN Amro handhaaft de opinie verkopen voor het aandeel. Niet alleen de inkomsten staan onder druk, ook de nieuwe top van AstraZeneca lijkt zich geen raad te weten met het bedrijf. Een overname in de biotechsector kan het tij keren, maar daaraan hangt een stevig prijskaartje. De twaalf miljard dollar die AstraZeneca in kas heeft, is ontoereikend voor een interessante prooi. De balans van het bedrijf is gezond, en staat USD 30 tot 40 miljard aan uitgaven toe, maar aandeelhouders zullen een dergelijke stap niet toejuichen. Het gros van de aandelen van het bedrijf is in handen van Britse pensioenfondsen die blij zijn met het 6% dividendrendement dat nog altijd wordt uitgekeerd. Dat hoge percentage is echter niet vol te houden. De analisten van ABN Amro raden beleggers daarom aan op weg te blijven van AstraZeneca.