Het bedrijf heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De omzet kwam uit op EUR 892 miljoen, boven de eigen en en die van de markt.

De nettowinst bedroeg EUR 96 miljoen, waar de markt rekening hield EUR 82,9 miljoen. De brutomarges overtroffen met 38,2% licht de ramingen van ASML zelf, dat 25 nieuwe en 4 gebruikte chipmachines verkocht.

Volgens het bedrijf uit Veldhoven trekt de omzet dit jaar weer aan, met betere resultaten in zowel het tweede kwartaal als in de rest van het jaar.

De verkopen bedragen in het tweede kwartaal rond de EUR 1,1 miljard bij brutomarges tussen 41 en 42%. De totale jaaromzet zal met EUR 4,7 miljard die van 2012 evenaren, het op één na beste jaar ooit. ASML kondigde aan tot en met eind 2014 voor EUR 1 miljard aan aandelen in te kopen.

ASML ziet de Cymer-deal doorgaan in de eerste jaarhelft. Het hangt af van de mededingingsautoriteiten in Zuid-Korea en Japan.

ABN Amro handhaaft de opinie Kopen/Aanbevolen Lijst voor ASML na de beter dan verwachte resultaten in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf ziet de omzet versnellen verderop in het jaar.

Ook de inkoop van eigen aandelen is positief. Het vertrek van topman Meurice is teleurstellend. Hij zal tot april 2014 een adviserende rol bekleden.

De markt zal de wisseling van de wacht mogelijk uitleggen als een gebrek aan vertrouwen in EUV, een nieuwe techniek die gebruik maakt van ultraviolet licht om nog kleinere halfgeleiders te produceren, maar daar is geen aanleiding voor.

Het bedrijf heeft een sterk eerste kwartaal achter de rug. De omzet kwam uit op EUR 892 miljoen, boven de eigen en en die van de markt. De nettowinst bedroeg EUR 96 miljoen, waar de markt rekening hield EUR 82,9 miljoen. De brutomarges overtroffen met 38,2% licht de ramingen van ASML zelf, dat 25 nieuwe en 4 gebruikte chipmachines verkocht. Volgens het bedrijf uit Veldhoven trekt de omzet dit jaar weer aan, met betere resultaten in zowel het tweede kwartaal als in de rest van het jaar. De verkopen bedragen in het tweede kwartaal rond de EUR 1,1 miljard bij brutomarges tussen 41 en 42%. De totale jaaromzet zal met EUR 4,7 miljard die van 2012 evenaren, het op één na beste jaar ooit. ASML kondigde aan tot en met eind 2014 voor EUR 1 miljard aan aandelen in te kopen. ASML ziet de Cymer-deal doorgaan in de eerste jaarhelft. Het hangt af van de mededingingsautoriteiten in Zuid-Korea en Japan. ABN Amro handhaaft de opinie Kopen/Aanbevolen Lijst voor ASML na de beter dan verwachte resultaten in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf ziet de omzet versnellen verderop in het jaar. Ook de inkoop van eigen aandelen is positief. Het vertrek van topman Meurice is teleurstellend. Hij zal tot april 2014 een adviserende rol bekleden. De markt zal de wisseling van de wacht mogelijk uitleggen als een gebrek aan vertrouwen in EUV, een nieuwe techniek die gebruik maakt van ultraviolet licht om nog kleinere halfgeleiders te produceren, maar daar is geen aanleiding voor.