ASML opent vandaag officieel Europees resultatenseizoen

In de Verenigde Staten komt de cijferstroom stilaan op volle snelheid, met vandaag onder andere de cijfers van Checkpoint Software, IBM, Blackrock, Abbott Laboratories, Qualcomm, St Jude Medical, eBay, Honeywell, Charles Schwab, Bank of New York Mellon, Xilinx en American Express.

In Europa wordt het resultatenseizoen geopend met de cijfers van de Nederlandse toeleverancier aan de chipsector ASML.

Marktbeeld werkt frustrerend

Afgelopen week zijn de technische ontwikkelingen dermate verdeeld, dat volgens Theodoor Gilissen Bankiers gerust gesproken mag worden over een ‘frustrerend marktbeeld’. Afhankelijk van de lengte van de beleggingshorizon dringen zich tegengestelde conclusies op.

Teneinde de subjectiviteit in de trendanalyses tot een minimum te beperken zijn de overzichten van de trendfasen gebaseerd op objectieve criteria, zijnde een combinatie van de stand van de onderlinge standen van de beurs-koersen en de daarvan afgeleide 20-daags en 120-daags gemiddelden.

Op basis van de wekelijkse koersdata dringt de conclusie zich op dat wereldwijd de sector vastgoed nu het sterkst presteert, gevolgd door de asset categorie vastrentende waarden.

De aandelenmarkten nemen grosso modo een plek in het midden in, terwijl edele metalen en grondstoffen nog in een dalende trend bewegen. Ten aanzien van deze vijf asset classes is het beeld voor aandelen het lastigst.

De Europese DJ Stoxx 600 index en Amerikaanse S&P 500 index noteren boven hun 120-daags gemiddelden, terwijl de 20-daags gemiddelden onder het 120-daags gemiddelde noteren.

Hierdoor is sprake van een bodemproces, waarbij volgens Theodoor Gilissen Bankiers het volgende citaat van Charles Dow in gedachten moet worden gehouden: “Nog de duur of de lengte van een trend kan worden voorspeld. Het beste wat we kunnen doen is veranderingen in de trend signaleren en overeenkomstig handelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content