De orderinstroom had een waarde van slechts Eur 667 mln. Dat was 20% minder dan in het derde kwartaal en het laagste niveau sinds 3kw11 (Eur 514 mln).

De markt was uitgegaan van een orderinstroom van circa Eur 800 mln. Het concern verwacht voor het eerste kwartaal van 2013 een omzet van Eur 850 mln; een omzetdaling van 17% ten opzichte van het 4kw12.

Dat is het slechtste kwartaal sinds 1kw10, toen de omzet op Eur 742 mln lag. De brutomarge ziet het concern op slechts 38% uitkomen. Dat niveau was lang niet meer gehaald (laatst in 4kw09).
ASML heeft vooral last van een zwakke markt voor geheugenchips. Hoewel de verkopen van smartphones en tablets sterk stijgen, staat de markt voor pc's onder druk.

Ook de verkopen van semiconductoren voor de automobielindustrie, de machine-industrie en de productie van telecommunicatiesystemen zijn zwak.

Bovendien groeit de markt voor smartphones nu vooral in opkomende markten, waar veel minder geheugen in de toestellen wordt gestopt om de prijs laag te houden. Dat drukt de vraag naar geheugenchips.

Geruststellend is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de wet van Moore chipfabrikanten dwingt om volop te investeren in nieuwe technologie en ASML de enige is die de nieuwe machines kan leveren.

Daarmee heeft het concern uitstekende verwachtingen op de lange termijn. De taxaties voor 2013 worden gewijzigd, maar op een koers van circa 20 keer de winst in 2013 is de waardering te hoog gezien de matige verwachtingen op korte termijn. Het advies van Theodoor Gilissen Bankiers blijft houden.

De orderinstroom had een waarde van slechts Eur 667 mln. Dat was 20% minder dan in het derde kwartaal en het laagste niveau sinds 3kw11 (Eur 514 mln). De markt was uitgegaan van een orderinstroom van circa Eur 800 mln. Het concern verwacht voor het eerste kwartaal van 2013 een omzet van Eur 850 mln; een omzetdaling van 17% ten opzichte van het 4kw12. Dat is het slechtste kwartaal sinds 1kw10, toen de omzet op Eur 742 mln lag. De brutomarge ziet het concern op slechts 38% uitkomen. Dat niveau was lang niet meer gehaald (laatst in 4kw09). ASML heeft vooral last van een zwakke markt voor geheugenchips. Hoewel de verkopen van smartphones en tablets sterk stijgen, staat de markt voor pc's onder druk. Ook de verkopen van semiconductoren voor de automobielindustrie, de machine-industrie en de productie van telecommunicatiesystemen zijn zwak. Bovendien groeit de markt voor smartphones nu vooral in opkomende markten, waar veel minder geheugen in de toestellen wordt gestopt om de prijs laag te houden. Dat drukt de vraag naar geheugenchips. Geruststellend is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat de wet van Moore chipfabrikanten dwingt om volop te investeren in nieuwe technologie en ASML de enige is die de nieuwe machines kan leveren. Daarmee heeft het concern uitstekende verwachtingen op de lange termijn. De taxaties voor 2013 worden gewijzigd, maar op een koers van circa 20 keer de winst in 2013 is de waardering te hoog gezien de matige verwachtingen op korte termijn. Het advies van Theodoor Gilissen Bankiers blijft houden.