De prijsverhoging is een gevolg van een stijging van de grondstoffenprijzen. Volgens Mittal zal de prijs voor warmgewalst staal in het tweede kwartaal met 150 dollar per ton stijgen.

De stijging heeft te maken met de nieuwe akkoorden die BHP Billiton en Vale met de Japanse en Chinese staalfabrieken hebben afgesloten. De prijzen voor ijzererts zullen in het vervolg niet meer jaarlijks maar op kwartaalbasis vastgelegd worden.

Momenteel bedragen de staalprijzen voor onmiddellijke levering bijna het dubbele van de termijncontracten. Door de prijsafspraken op kwartaalbasis te maken, gaan de prijzen dichter bij de spotprijzen komen te liggen.

Volgens Mittal is het de logica zelf dat de hogere grondstoffenprijzen aan de klanten worden doorgerekend. De klanten reageren echter woedend, waarbij vooral de autosector zich laat gelden.

De European Automobile Manufacturers' Association wil dat de overheden ingrijpen en iets doen om te voorkomen dat de staalprijzen door het dak vliegen.

De prijsverhoging is een gevolg van een stijging van de grondstoffenprijzen. Volgens Mittal zal de prijs voor warmgewalst staal in het tweede kwartaal met 150 dollar per ton stijgen. De stijging heeft te maken met de nieuwe akkoorden die BHP Billiton en Vale met de Japanse en Chinese staalfabrieken hebben afgesloten. De prijzen voor ijzererts zullen in het vervolg niet meer jaarlijks maar op kwartaalbasis vastgelegd worden. Momenteel bedragen de staalprijzen voor onmiddellijke levering bijna het dubbele van de termijncontracten. Door de prijsafspraken op kwartaalbasis te maken, gaan de prijzen dichter bij de spotprijzen komen te liggen. Volgens Mittal is het de logica zelf dat de hogere grondstoffenprijzen aan de klanten worden doorgerekend. De klanten reageren echter woedend, waarbij vooral de autosector zich laat gelden. De European Automobile Manufacturers' Association wil dat de overheden ingrijpen en iets doen om te voorkomen dat de staalprijzen door het dak vliegen.