De fiscale tweede kwartaalresultaten waren conform de verwachtingen. Totdat meer duidelijkheid bestaat over de lancering van een nieuwe iPhone zijn de analisten van de bank echter licht bezorgd over de komende kwartaalcijfers.

Het grootste nieuws was echter een dividendverhoging van 15% en het voornemen om voor USD 50 miljard aandelen in te kopen. ABN Amro raamt de intrinsieke waarde van het aandeel nog altijd op USD 600.

In maart werden 37 miljoen iPhones verkocht, iets meer dan de 35 miljoen telefoons in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Gemiddeld daalden de verkoopprijzen met 4%. Dat duidt erop dat consumenten de voorkeur geven aan oudere, goedkopere toestellen.

Met bijna 20 miljoen verkochte exemplaren waren de iPad-verkopen sterk. Maar ook hier daalde de gemiddelde verkoopprijs met 4% omdat consumenten de voorkeur gaven aan iPad Mini.

De verkoop van Mac-computers daalde met maar 3% door een goede omzet in december. Met 37,5% kwamen de brutomarges aan de onderkant uit van de eigen ramingen van Apple. Dat is het gevolg van de focus van het bedrijf op opkomende markten met een minder winstgevende productmix.

Voor juni gaat Apple uit van USD 34,5 miljard omzet, en iets meer dan USD 7 winst per aandeel. Dat vindt ABN Amro een sombere voorspelling.

Bij een geslaagde introductie van een 'opwindende' iPhone 5 deze zomer, en daarop hintten enkele chipleveranciers, baart die zwakke outlook minder zorgen.

De opmerking van Topman Tim Cook dat het bedrijf deze herfst 'bijzondere dingen zal laten zien' tempert echter dat enthousiasme. Het impliceert dat de juniverkopen nog slechter uitpakken dan een jaar geleden.

Op lange termijn ziet ABN Amro met dank aan China groei voor de iPhone. Ook brengen herhalingsverkopen aan gebruikers van iOS in de VS en andere delen van de wereld geld in het laatje.

Op korte termijn kunnen vertragende iPhone-verkopen de druk op Apple vergroten om met een succesvolle opvolger te komen dit jaar.

De fiscale tweede kwartaalresultaten waren conform de verwachtingen. Totdat meer duidelijkheid bestaat over de lancering van een nieuwe iPhone zijn de analisten van de bank echter licht bezorgd over de komende kwartaalcijfers. Het grootste nieuws was echter een dividendverhoging van 15% en het voornemen om voor USD 50 miljard aandelen in te kopen. ABN Amro raamt de intrinsieke waarde van het aandeel nog altijd op USD 600. In maart werden 37 miljoen iPhones verkocht, iets meer dan de 35 miljoen telefoons in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Gemiddeld daalden de verkoopprijzen met 4%. Dat duidt erop dat consumenten de voorkeur geven aan oudere, goedkopere toestellen. Met bijna 20 miljoen verkochte exemplaren waren de iPad-verkopen sterk. Maar ook hier daalde de gemiddelde verkoopprijs met 4% omdat consumenten de voorkeur gaven aan iPad Mini. De verkoop van Mac-computers daalde met maar 3% door een goede omzet in december. Met 37,5% kwamen de brutomarges aan de onderkant uit van de eigen ramingen van Apple. Dat is het gevolg van de focus van het bedrijf op opkomende markten met een minder winstgevende productmix. Voor juni gaat Apple uit van USD 34,5 miljard omzet, en iets meer dan USD 7 winst per aandeel. Dat vindt ABN Amro een sombere voorspelling. Bij een geslaagde introductie van een 'opwindende' iPhone 5 deze zomer, en daarop hintten enkele chipleveranciers, baart die zwakke outlook minder zorgen. De opmerking van Topman Tim Cook dat het bedrijf deze herfst 'bijzondere dingen zal laten zien' tempert echter dat enthousiasme. Het impliceert dat de juniverkopen nog slechter uitpakken dan een jaar geleden. Op lange termijn ziet ABN Amro met dank aan China groei voor de iPhone. Ook brengen herhalingsverkopen aan gebruikers van iOS in de VS en andere delen van de wereld geld in het laatje. Op korte termijn kunnen vertragende iPhone-verkopen de druk op Apple vergroten om met een succesvolle opvolger te komen dit jaar.