De reden voor de ontgoocheling bij beleggers, die het aandeel naar een record van 600 dollar hebben gedreven, is de tegenvallende verkoop van iPhones in het afgelopen kwartaal. Apple verkocht 26 miljoen stuks, terwijl analisten uitgingen van 28,4 miljoen. De lagere verkoop heeft de omzet en nettowinst lager doen uitkomen dan verwacht, want de iPhone is goed voor de helft van de totale omzet van de groep. De omzet groeide de afgelopen drie maanden met 23% tot 35 miljard dollar, terwijl de nettowinst 21% hoger afklokte op 8,82 miljard dollar of 9,32 dollar per aandeel. Analisten verwachtten een omzet van 37,2 miljard dollar en een nettowinst per aandeel van 10,37 dollar. De omzetgroei was de zwakste sinds midden 2009.

Consumenten stellen de aankoop van een nieuwe iPhone uit door speculatie rond de lancering van een nieuw model in oktober. Ook het volgende kwartaal zal daarom zwak zijn, aldus het management. Zij verwachtten een verdere daling van de omzet naar 34 miljard dollar en een nettowinst van 7,65 dollar per aandeel (analisten verwachtten 38 miljard en 10,27 dollar per aandeel). In tegenstelling tot marktleider Samsung, heeft Apple een veel tragere productcyclus met één nieuw model per jaar. Daardoor stellen klanten hun aankoop veel langer uit dan bij concurrent Samsung, dat meerdere nieuwe modellen per jaar introduceert. Dit verhoogt de druk op CEO Tim Cook om telkens met een zeer innoverend product te komen om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden in de smartphone-markt.

Het aandeel van Apple zakte nabeurs met 5,5%. Ook belangrijke toeleveranciers als het Japanse Toshiba en het Chinese Hon Hai werden afgestraft na de bekendmaking van Apple's kwartaalcijfers.

De reden voor de ontgoocheling bij beleggers, die het aandeel naar een record van 600 dollar hebben gedreven, is de tegenvallende verkoop van iPhones in het afgelopen kwartaal. Apple verkocht 26 miljoen stuks, terwijl analisten uitgingen van 28,4 miljoen. De lagere verkoop heeft de omzet en nettowinst lager doen uitkomen dan verwacht, want de iPhone is goed voor de helft van de totale omzet van de groep. De omzet groeide de afgelopen drie maanden met 23% tot 35 miljard dollar, terwijl de nettowinst 21% hoger afklokte op 8,82 miljard dollar of 9,32 dollar per aandeel. Analisten verwachtten een omzet van 37,2 miljard dollar en een nettowinst per aandeel van 10,37 dollar. De omzetgroei was de zwakste sinds midden 2009.Consumenten stellen de aankoop van een nieuwe iPhone uit door speculatie rond de lancering van een nieuw model in oktober. Ook het volgende kwartaal zal daarom zwak zijn, aldus het management. Zij verwachtten een verdere daling van de omzet naar 34 miljard dollar en een nettowinst van 7,65 dollar per aandeel (analisten verwachtten 38 miljard en 10,27 dollar per aandeel). In tegenstelling tot marktleider Samsung, heeft Apple een veel tragere productcyclus met één nieuw model per jaar. Daardoor stellen klanten hun aankoop veel langer uit dan bij concurrent Samsung, dat meerdere nieuwe modellen per jaar introduceert. Dit verhoogt de druk op CEO Tim Cook om telkens met een zeer innoverend product te komen om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden in de smartphone-markt. Het aandeel van Apple zakte nabeurs met 5,5%. Ook belangrijke toeleveranciers als het Japanse Toshiba en het Chinese Hon Hai werden afgestraft na de bekendmaking van Apple's kwartaalcijfers.